Potpisan Ugovor o dodjeli na korištenje Vile Izvor

Slika /arhiva-midim//slike vijesti/Vila Izvor (1).jpg

Ministar državne imovine Goran Marić i ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera Tomislav Kovačević potpisali su u četvrtak, 14. lipnja 2018. godine u Ministarstvu državne imovine Ugovor o dodijeli na korištenje, kojim Ministarstvo državne imovine Javnoj ustanovi Nacionalni park Plitvička jezera dodjeljuje na korištenje Vilu Izvor. Događaju je nazočio ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Država je JU NP Plitvička jezera dala na korištenje nekretnine ukupne površine nešto više od 3 jutra u svrhu uređenja znanstveno – edukacijskog centra. Procijenjena vrijednost nekretnine iznosi 29 milijuna kuna. Ugovorom se nekretnina koja ima status kulturnog dobra dodjeljuje bez naknade, za vrijeme dok postoji potreba za smještajem znanstveno – edukacijskog centra.
 
„Ovo je jedan od važnijih dana od kada sam ministar zaštite okoliša i energetike. Vila Izvor kao kulturno dobro nakon dugo godina derutnosti i zapuštenosti, današnjim danom promijenit će svoj izgled i svrhu. Rješenje ovog problema s kojim smo bili suočeni od 2000. godine je nešto što nas sve skupa može veseliti“, rekao je ministar Tomislav Ćorić.
 
Ravnatelj Tomislav Kovačević zahvalio je ministrima Mariću i Ćoriću na suradnji izražavajući svoje zadovoljstvo što se u kratkom roku uspio postići dogovor o davanju Vile Izvor na korištenje JU NP Plitvička jezera. „U kratkom roku ćemo pristupiti sanaciji Vile Izvor kako bismo objekt priveli svrsi. Nekretnina neće biti korištena u komercijalne svrhe, već će imati znanstveno – istraživački karakter na međunarodnoj razini“, rekao je ravnatelj Kovačević.
 
Prigodom potpisivanja Ugovora ministar Goran Marić je rekao: „Potpisivanje ovog Ugovora je rezultat odlične suradnje s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike i s ministrom Ćorićem. Vrlo brzo smo realizirali ovaj ugovor, kojim stavljamo u funkciju dugogodišnju, zapuštenu, a od 2010. godine opustošenu i vandalizmom oštećenu Vilu Izvor. Ovaj čin potpisivanja je prije svega  naravan čin. Jer nema ništa prirodnije nego da nekretnina koja je na području nacionalnog parka bude na upravljanju Nacionalnom parku Plitvička jezera. Prijašnja namjena Vile Izvor bila je  potpuno nesvrhovita. Sa svakog racionalnog gledišta ona je bila beskorisna, za dokoličarenje. Ona je bila sklonište od naroda. Od danas Vila postaje centar za edukaciju i znanstveno djelovanje mladih i mjesto međunarodnih susreta“.
 

Pisane vijesti