Načelnica Ines Androić Brajčić gostovala na drugom programu Hrvatskog radija, u sklopu emisije „Zeleni element“

Slika /slike/press/2024_05_08_Zeleni_element.jpg

Načelnica Sektora za zelenu urbanu infrastrukturu i kružno gospodarenje prostorom i zgradama, Ines Androić Brajčić u srijedu, 8. svibnja 2024., gostovala je na drugom programu Hrvatskog radija, u sklopu emisije „Zeleni element“, u kojoj je govorila o aktivnostima Ministarstva u području zelene urbane obnove.

U uvodnom dijelu osvrnula se na nacionalni strateški dokument Ministarstva pod nazivom „Program razvoja zelene infrastrukture u urbanim područjima za razdoblje 2021. do 2030. godine koji je izrađen u suradnji s Arhitektonskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i tvrtkom Urbanex d.o.o., a s ciljem uspostave održivih, otpornih, sigurnih i za život ugodnih i uređenih gradova i općina u Republici Hrvatskoj. Također, istaknula je da je predmetni Program donesen od strane Vlade Republike Hrvatske krajem 2021. godine i da pruža okvir za provedbu razvoja zelene infrastrukture u urbanim područjima Republike Hrvatske.

Tijekom emisije, komentirala je i provedbu projekta „Potpora provedbi mjera zelene tranzicije u okviru hrvatskog Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) u području obnove javnih zgrada oštećenih potresima“ čiji je cilj pružiti tehničku podršku Ministarstvu u provedbi reformi iz hrvatskog NPOO-a koje su usmjerene na obnovu, rekonstrukciju i revitalizaciju zgrada javne namjene pogođenih potresom. Napomenula je da je projekt financiran od strane Europske unije, a zajednički se provodi s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Glavnom upravom Europske komisije za potporu strukturnim reformama (DG REFORM).

Načelnica Androić Brajčić, naglasila je kako je u sklopu spomenutog projekta, tim stručnjaka uz podršku Ministarstva pripremio, između ostaloga, Priručnik za implementaciju strategija zelene urbane obnove i Metodologiju za identifikaciju i kartiranje urbanih toplinskih otoka.
Vezano na razvoj zelene urbane obnove gradova i općina u Republici Hrvatskoj, istaknula je uspješnost u provedbi Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Izrada Strategija zelene urbane obnove“, slijedom čega je za čak 93 gradova i općina u Republici Hrvatskoj omogućeno financiranje izrade strateških podloga i to u 100% iznosu bespovratnih sredstava, a što je dokaz da su gradovi i općine prepoznali važnost novog promišljanja u planiranju prostora i projektiranju zgrada, s ciljem prilagodbe klimatskim promjenama.

Načelnica Androić Brajčić osvrnula se i na skoru provedbu 8 pilot projekata, identificiranih u ranije spomenutim strateškim podlogama, a koji su odabrani za financiranje u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Pilot projekt razvoja zelene infrastrukture i/ili kružnog gospodarenja prostorom i zgradama“. Vezano za bodovanje projekata, istaknula je kako bodovanje, između ostaloga, potiče ozelenjivanje sive infrastrukture, ublažavanje učinaka urbanih toplinskih otoka i primjenu obnovljivih izvora električne energije te je najavila ponovno otvaranje predmetnog Poziva, za što je osigurana alokacija u iznosu od 15,5 milijuna eura.

Zatim, naglasila je kako Ministarstvo zadnjih 10 godina puno radi na uspostavi digitalizacije procesa iz svoje nadležnosti, a u svrhu što bolje komunikacije između građana, javne uprave i tijela državne uprave. Slijedom toga, spomenula je Registar zelene infrastrukture, novi modul koji se izrađuje u suradnji s tvrtkom GDi d.o.o., a u sklopu Informacijskog sustava prostornoga uređenja (ISPU) koji će gradovima i općinama, između ostaloga, omogućiti unos podataka o zelenoj infrastrukturi u građevinskom području te praćenje razvoja zelene infrastrukture na jednom mjestu. 

Naposljetku je istaknula kako promjene na bolje započinju s nama samima te da kao pojedinci možemo mijenjati stvari i pridonijeti kvalitetnijem životu u našim gradovima.

Pisane vijesti | Informacija | NPOO