Načelnica Ines Androić Brajčić gostovala u emisiji HRT-a Zelena linija

Slika /slike/press/2024_05_03_IAB_HTV.jpg

Načelnica Sektora za zelenu urbanu infrastrukturu i kružno gospodarenje prostorom i zgradama, Ines Androić Brajčić uz profesoricu Marijanu Serdar sa Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u četvrtak, 2. svibnja 2024., gostovala je u emisiji Zelena linija HRT-a 4, u kojoj je govorila o gradovima budućnosti i važnosti promišljenog planiranja gradova, kako u urbanističkom smislu tako i kod projektiranja zgrada, a sve s ciljem ublažavanja učinaka klimatskih promjena.

Tijekom emisije, bilo je riječi o važnosti ulaganja u zelenu infrastrukturu koja ima brojne okolišne, gospodarske i društvene koristi poput npr. smanjenja zagađenja zraka, vode i tla, zatim smanjenja troškova energije grijanja/hlađenja, kao i unaprjeđenje kvalitete života i zdravlja stanovnika putem javno dostupnih zelenih površina. Također je istaknuta važnost zelene infrastrukture u ublažavanju učinaka urbanih toplinskih otoka.

Načelnica Androić Brajčić osvrnula se i na Registar zelene infrastrukture, novi modul koji se izrađuje u sklopu Informacijskog sustava prostornoga uređenja (ISPU), a koji će gradovima i općinama, između ostaloga, omogućiti unos podataka o zelenim površinama u građevinskom području te praćenje razvoja zelene infrastrukture na jednom mjestu.  

Zatim, istaknuta je uspješnost u provedbi Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Izrada Strategija zelene urbane obnove“, slijedom čega je za čak 93 gradova i općina u Republici Hrvatskoj omogućeno financiranje izrade strateških podloga u svrhu ostvarenja ciljeva razvoja zelene infrastrukture, unapređenja kružnog gospodarenja prostorom i zgradama kao i prilagodbe klimatskim promjenama i to u 100% iznosu bespovratnih sredstava.

Naposljetku, načelnica Androić Brajčić se osvrnula na aktivnosti koje Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine nastavlja provoditi u narednom periodu kao i izvore financiranja te je ponovila važnost promjene u načinu razmišljanja kada je riječ o održivom razvoju urbanih područja.

Gostovanje načelnice Ines Androić Brajčić u emisiji Zelena linija moguće je pogledati OVDJE

Pisane vijesti | Informacija | NPOO