Najava: Četvrti otvoreni dijalog partnera - 24. listopada 2019.

Slika /slike/Opcenito/savjetovanje.jpg

Ministarstvo organizira "Četvrti otvoreni dijalog partnera" na temu izmjena i dopuna Zakona o gradnji kojima se nacionalno zakonodavstvo usklađuje sa zakonodavstvom Europske unije. Četvrti otvoreni dijalog partnera će se održati 24. listopada 2019. s početkom u 9:30 sati, u Hotelu Panorama u Zagrebu a namijenjen je predstavnicima državne i lokalne uprave, akademske zajednice, stručne i zainteresirane javnosti, građevinskog i energetskog sektora te pratećih industrija.

Uspostavom Otvorenog dijaloga partnera želi se stvoriti široka mreža povezanih stručnjaka i ostale zainteresirane javnosti koji su spremni na zajednički dijalog i doprinos dekarbonizaciji fonda zgrada do 2050. godine.

Na otvorenom dijalogu partnera biti će predstavljene izmjene i dopune Zakona o gradnji kojima se u pravni poredak Republike Hrvatske prenosi Direktiva (EU) 2018/844 Europskog parlamenta i Vijeća od 30. svibnja 2018. o izmjeni Direktive 2010/31/EU o energetskim svojstvima zgrada i Direktive 2012/27/EU o energetskoj učinkovitosti.

U fokusu će biti izmjene Zakona vezane na donošenje i provođenje nove Dugoročne strategije obnove nacionalnog fonda zgrada do 2050. godine, promicanje elektromobilnosti kroz postavljanje infrastrukture za punjenje električnih vozila u zgradama i na parkiralištima uz zgrade, pojednostavljenja redovitih pregleda sustava grijanja i sustava hlađenja ili klimatizacija u zgradama, podešavanja i nadzori tehničkih sustava zgrada, definiranja zahtjeva vezanih na postavljanje uređaja za samoregulaciju, te sustave automatizacija i upravljanja zgradama, kao i  izmjene u sustavu izdavanja ovlaštenja za energetsko certificiranje zgrada.

U sklopu ovog događaja nastavit će se i pridruživanje novih partnera svečanim potpisivanjem Povelje o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine. Sadržaj povelje odnosi se na postizanje energetskih i klimatskih ciljeva na nacionalnoj i EU razini kroz dekarbonizaciju fonda zgrada, obnovom zgrada i građenjem zgrada gotovo nulte energije s ciljem dodatnog smanjenja emisija stakleničkih plinova, povećanjem udjela obnovljivih izvora energije, poboljšanjem energetske sigurnosti te uvođenjem inovacija i pametnih tehnologija koje omogućuju zgradama da potpomognu sveukupnu dekarbonizaciju gospodarstva. Potpisivanjem Povelje potiče se kontinuirana suradnja na izradi Dugoročne strategije obnove nacionalnog fonda zgrada i prelazak na standard gradnje zgrada gotovo nulte energije (nZEB).

Naši dosadašnji partneri-potpisnici Povelje su:

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustava, Hrvatski savjet za zelenu gradnju, Klaster nZEB, Grad Jastrebarsko, Grad Sveti Ivan Zelina, Energetski institut Hrvoje Požar, Grad Karlovac, HUEC, Klimaproing d.o.o., Grad Rijeka, Baumit d.o.o., Rockwool Adriatic d.o.o., Regionalna energetska agencija REGEA, VITA PROJEKT d.o.o, VELUX Hrvatska d.o.o., Inoutic d.o.o, Colliers Advisory d.o.o., Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, REA Sjever, Međimurska energetska agencija, Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske,  HEP ESCO d.o.o., DANFOSS d.o.o., Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek, Sveučilište u Rijeci -Tehnički fakultet, Sveučilište Sjever, IRENA - Istarska Regionalna Energetska Agencija d.o.o., CENTROMETAL d.o.o., DOOR Društvo za oblikovanje održivog razvoja i SAEPTUM d.o.o., Sveučilište u Zagrebu Arhitektonski fakultet, Daikin Hrvatska d.o.o., Sveučilište u Splitu Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije, Sveučilište u Zagrebu Fakultet strojarstva i brodogradnje, Grad Labin, Grad Split, Hrvatska gospodarska komora, KAMGRAD d.o.o., KNAUF INSULATION d.o.o., MONEL d.o.o., REUS INŽENJERING d.o.o., VMD MODEL d.o.o.
 


Dodatne informacije:   



Stranica | Najava | Energetska učinkovitost