Najava: Treći otvoreni dijalog partnera - 29. travnja 2019.

Slika /slike/Opcenito/visestambene.jpg

Ministarstvo organizira „Treći otvoreni dijalog partnera“ koji će se održati 29. travnja 2019. u Zagrebu a biti će usmjeren na primjenu suvremenih rješenja i pravila zaštite od požara i rizika od pojačane seizmičke aktivnosti prilikom energetske obnove zgrada. U sklopu ovog događaja nastavit će se i pridruživanje novih partnera svečanim potpisivanjem “Povelje o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine“.

Sadržaj povelje odnosi se na postizanje energetskih i klimatskih ciljeva na nacionalnoj i EU razini kroz dekarbonizaciju fonda zgrada, obnovom zgrada i građenjem zgrada gotovo nulte energije, poticanjem svjesnosti važnosti dodatnog smanjenja emisija stakleničkih plinova, povećanjem udjela obnovljivih izvora energije, poboljšanjem energetske sigurnosti, te uvođenjem inovacija i pametnih tehnologija koje omogućuju zgradama da potpomognu sveukupnu dekarbonizaciju gospodarstva. Potpisivanjem povelje potiče se kontinuirana suradnja na izradi Dugoročne strategije obnove nacionalnog fonda zgrada i prelazak na standard gradnje zgrada gotovo nulte energije (nZEB).

Potpisnici Povelje pružaju potporu te promiču dekarbonizaciju zgrada u svojim daljnjim aktivnostima, gdje god je to moguće.
                                            
Podsjetimo, Otvoreni dijalozi partnera okupljaju predstavnike državne i lokalne uprave, akademske zajednice i stručne javnosti, građevinskog i energetskog sektora te pratećih industrija na tematskim radionicama koje organizira Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja. Uspostavom Otvorenog dijaloga partnera želi se stvoriti široka mreža povezanih stručnjaka koji su spremni na zajednički dijalog i doprinos dekarbonizaciji fonda zgrada do 2050. godine. Dosadašnja praksa nalaže potrebu za jačom međuresornom komunikacijom i suradnjom između tijela državne uprave i realnog sektora.

Prvi takav Otvoreni dijalog partnera održan je 27. rujna 2018. godine u Hotelu Westin u Zagrebu kao prateći događaj međunarodne konferencije "Energetska učinkovitost u zgradarstvu - za bolje sutra".  Drugi Otvoreni dijalog partnera održan je 01. veljače 2019. godine u Hotelu Panorama u Zagrebu sa temom kako definirati kriterije energetskog siromaštva.
 
 

Prvi dio konferencije odnosi se na Konferenciju „Uspjesi & izazovi energetske obnove zgrada u RH“, 29. travnja 2019. godine s ciljem prezentiranja uspješnih rezultata i primjera dobre prakse temeljem do sada objavljenih poziva energetske obnove zgrada u Republici Hrvatskoj financiranih iz ESI fondova, te je namijenjen uspješnim korisnicima ovih poziva,  koji su pozvani od strane Ministarstva.
 
              


Stranica | Najava | Energetska učinkovitost