Nakon energetske obnove, titula najljepšeg vrtića Hrvatske

Slika /EUFondovi/fotografije/DV_Maslacak_2019-nasl.jpg

Dječji vrtić Maslačak u Belišću, nakon provedene energetske obnove u okviru Poziva „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“, pobjednik je izbora za najljepši vrtić u Hrvatskoj u 2019. godini u konkurenciji od 56 vrtića iz cijele Hrvatske.

Ukupna vrijednost projekta energetske obnove iznosila je gotovo 7 milijuna kuna, od čega su bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj veća od 1,7 milijuna kuna. Provođenjem projekta energetske obnove ostvarene su godišnje uštede energije od 78,53% te je vrtić prešao iz energetskog razreda D u energetski razred B.

U okviru Poziva „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“ na području Osječko-baranjske županije ugovorena su 24 projekta, ukupne vrijednosti gotovo 86 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva iznose više od 43 milijuna kuna. Radovi su gotovi na svim zgradama.

Sveukupno je u okviru ovoga Poziva potpisano 216 Ugovora, čija ukupna vrijednost iznosi više od 756 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva iznose više od 343 milijuna kuna.

Od 2015. godine do danas objavljeno je pet poziva za energetsku obnovu javnih i višestambenih zgrada. Ugovoreno je ukupno 1.455 projekata, odnosno investicija u ukupnoj vrijednosti 550 milijuna eura, od čega 295,3 milijuna eura iznose bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR). Obnovljeno je preko 1400 škola, bolnica, vrtića i stambenih zgrada.

Energetske obnove zgrada su rezultirale toplijim i ugodnijim učionicama i vrtićima za više od 70 tisuća djece, te udobnijim prostorom i većim uštedama energije za više od 16 tisuća kućanstava.



Pisane vijesti | Informacija | Energetska obnova - ESI fondovi