Završno predstavljanje projekta ePIC

  • Slika /slike/eDozvola/2019_12_20-ePIC.jpg
  • Slika
  • Slika

17. prosinca 2019. godine, u Ministarstvu uprave održana je konferencija "Elektroničke javne usluge za EU državljane: Hrvatska kao primjer dobre prakse", na kojoj je predstavljeno osam novorazvijenih javnih e-usluga namijenjenih državljanima zemalja Europske unije (EU) i Europskog gospodarskog prostora (EGP).

Konferencija je održana povodom završetka projekta ePIC - Electronic Public Identification Croatia kojim Hrvatska građanima EU omogućuje korištenje osamnaest javnih usluga putem interneta.

Ugovor o provedbi ovog projekta sklopljen je 8. veljače 2018. godine između nadležne agencije Europske komisije (INEA) i hrvatskog konzorcija kojeg čine Financijska agencija, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo pravosuđa i Narodne novine d.d.

Projekt, ukupne vrijednosti  505.407 €, sufinancira se iz programa  CEF - Connecting Europe Facility – Telecom (Instrument za povezivanje Europe – Telekom) u iznosu od 75%, od čega je Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja za elektroničko podnošenje zahtjeva i izdavanje dozvola za gradnju i uporabu građevina bespovratno dodijeljeno preko 38 tisuća eura.

Temeljem dodijeljenih sredstava Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja izradilo je programsko rješenje kojim građanima Europske unije omogućuje da putem svojih vjerodajnica, koje su drugačije od našeg OIB sustava, mogu pristupiti sustavu eDozvola. Navedenom funkcionalnošću stranim je državljanima omogućeno, ukoliko je njihova država vezana na eIDAS čvor, pregledavanje njihovih predmeta u sustavu eDozvola. Takva funkcionalnost stranim građanima omogućuje da pristupaju sustavu te imaju uvid u cijeli postupak i sva prava kao i građani Republike Hrvatske. Za sada su to građani Belgije, Luxemburga, Estonije i Nizozemske.

U sklopu završnog predstavljanja projekta ePIC prisutne je u ime Ministarstva uprave pozdravila državna tajnica Katica Prpić, a od strane Financijske agencije Agneza Margetić Crnčec, direktorica Službe podrške razvoju poslovanja.

Zatim su usljedila izlaganja :

  • „eIdentifikacija u Hrvatskoj: Gdje smo, kako stojimo u odnosu na EU i što planiramo?“ Dražena Božića, načelnika Sektora za državnu informacijsku infrastrukturu u Ministarstvu uprave,
  • „Kako EU/EEA državljani mogu pristupati hrvatskim javnim e-uslugama?“ Miroslava Loboreca, voditelja projekta NIAS, eIDAS ekspert iz Financijske agencije, te
  • „Koje smo rezultate ostvarili projektom ePIC?“ Rie Bilić, voditeljice projekta ePIC iz Financijska agencije.

Završni događaj konferencije bio je okrugli stol „Kako funkcioniraju i koje su koristi 8 novih e-usluga razvijenih projektom ePIC?“ na kojem je između ostalih sudjelovala i službenica Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, Gordana Špehar Hafizović.

Usluge koje su predstavljene su : e-Pomorac, e-Plovilo, e-Nautika, Osnivanje trgovačkih društava na daljinu, Zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra - ZIS OSS, eDozvola – predaja zahtjeva za gradnju i poslovno uređenje, Pristup Elektroničkom oglasniku javne nabave te Suglasnosti u postupcima iz djelokruga rada MUP-a od strane partnera na projektu. 


Pisane vijesti | Informacija | Elektronički servisi