Neformalna konferencija ministara nadležnih za stanovanje i graditeljstvo

  • Slika /slike/Opcenito/IMG_20220308_111417.jpg
  • Slika
  • Slika

7. i 8. ožujka 2022. godine, u okviru predsjedanja Vijećem EU-a, francuska ministrica za stanovanje i graditeljstvo Emmanuelle Wargon okupila je, na neformalnoj konferenciji u Nici, ministre država članica EU nadležne za stanovanje, predstavnike Europske Komisije, Europskog odbora regija i drugih organizacija iz područja stanovanja i graditeljstva.

Hrvatski predstavnici bili su Ingrid Gojević, voditeljica službe za održivi prostorni razvoj i međunarodnu suradnju i Željko Šokčević, predstavnik Ministarstva u Stalnom predstavništvu RH pri Europskoj uniji.

U uvodnom obraćanju predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvala je države članice na suradnju u pitanjima stanovanja, posebno imajući u vidu da postoji ozbiljan financijski jaz, procijenjen na 59 milijardi eura, između potreba koje proizlaze iz provedbe obnove, prvenstveno energetske, i potreba ulaganja u društveno stanovanje te raspoloživih sredstava na razini EU-a. U tom smislu, a imajući u vidu nužnost postizanja energetske neovisnosti u što kraćem roku, pozvala je sve države članice na maksimalno angažiranje vlastitih resursa, ne samo nacionalnih, već i lokalnih proračuna te nužno povezivanje s gospodarskim subjektima u svrhu osiguranja dostatnih priuštivih stambenih kapaciteta. U trenutku ratnih razaranja u Ukrajini, vala izbjeglica kojima je potrebno pružiti odgovarajući smještaj, rizika od značajnog povećanja broja stanovnika izloženih energetskom siromaštvu, nužnost postizanja energetske neovisnosti i intenziviranje ulaganja u održivo i pruštivo stanovanje postaje imperativ. Naglašava značaj Novog europskog Bauhausa i poziva sudjelovanje na Festivalu NEB-a planiranom u lipnju 2022. godine.

Predstavnici država članica podijelili su iskustva u provedbi stambenih politika s aspekta održivosti i priuštivosti te ukazali na probleme s kojima su suočeni: nedostatak stambenih kapaciteta, rast cijena u građevinskom sektoru, urbano i energetsko siromaštvo, nedostatak kvalificirane radne snage u građevinskom sektoru i dr. Naglašena je važnost uključivanja principa koje promovira Novi europski Bauhaus u novu stambenu gradnju, stvarajući ne samo održiv, već kvalitetan, estetski prihvatljiv i poželjan prostor. Održivost, energetska učinkovitost, funkcionalnosti i estetika prepoznati su kao važni elementi gradnje, odnosno kriteriji koje bi trebalo postavljati u postupcima javnih nabava i javnim ulaganjima u stanovanje.

Hrvatska je, osvrnuvši se na obnovu nakon potresa, naglasila pitanje konstrukcijske i sveobuhvatne obnove, kojom se postižu energetski učinkovitiji i u svakom pogledu sigurniji, otporniji i kvalitetniji stambeni kapaciteti, navodeći načine korištenja sredstava NPOO-a, višegodišnjeg financijskog okvira te nacionalnih sredstava u provedbi programa obnove i programa kojima se doprinosi priuštivosti stanovanja i rješavanju stambenog pitanja ranjivih društvenih skupina. Rizik od energetskog siromaštva dodatno je naglašen.

S obzirom na značaj lokalnog konteksta u provedbi rješenja, ocijenjeno je važnim europskim građanima osigurati kvalitetno stanovanje, dobro povezano s uslužnim i infrastrukturnim mrežama, u blizini mjesta gospodarske aktivnosti, na ekološki prihvatljivom prostoru. U tom kontekstu države članice posebno su istakle značaj ponovne uporabe i prenamjene postojećih zgrada te nalaženje potrebnih financijskih sredstava. Zaključeno je da se kružno gospodarenje u graditeljstvu može postići standardizacijom i potporom razvoju inovativnih rješenja uz nužnu trajnu izobrazbu stručnjaka. Države članice smatraju da je od iznimne važnosti podići svijest o već postojećim inovativnim rješenjima te promicanju alata koji olakšavaju energetsku i ekološku tranziciju u građevinskom i stambenom sektoru uz bolji protok informacija o dostupnim europskim financijskim sredstvima i iniciranju njihovog povećanja.
Dvodnevna Konferencija okončana je usvajanjem Deklaracije o stanovanju kojom se naglašavaju komponente održivosti, prilagodbe klimatskim promjenama, energetske učinkovitosti, kvalitete arhitekture te priuštivosti i dostupnosti stambenog prostora kao elementarne ljudske potrebe.

Budući da je posljednji susret ministara nadležnih za stanovanje održan 2013. godine, donošenje Deklaracije označava početak obnove suradnje između država članica, Europske komisije i drugih europskih institucija u pogledu stanovanja koje je priuštivo, održivo i kojim se poštuje kvaliteta života europskih stanovnika. Promicanje sinergije s inicijativama programa Europske komisije (Europski zeleni plan, Novi europski Bauhaus i Val obnove) dodatno je obilježilo skup.

Tijekom sastanka države članice izrazile su predanost vrijednostima Europske unije i njihovoj solidarnosti s ukrajinskim narodom, koja uključuje zbrinjavanje iseljenih Ukrajinaca i pružanje dostojnih životnih uvjeta. Predsjedništvo je predložilo da države članice, zajedno s Europskom komisijom, uspostave blisku koordinaciju i dijalog o mogućnostima prihvata izbjeglica i utvrđivanju kapaciteta.

Naposljetku, 8. ožujka, na Međunarodni dan žena, sudionici su istaknuli svoju predanost obrani i potpori jednakosti, posebice povećanjem aktivnosti žena u zanimanjima povezanim s graditeljstvom i stanovanjem.
 


Pisane vijesti | Informacija | Međunarodna suradnja