Novi ministar graditeljstva Branko Bačić najavio izmjenu modela obnove

Slika /slike/Ministar/2022_1_17_image-1BB.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić bio je gost Dnevnika Nove TV. Najavio je kako će jedan od njegovih prvih poteza biti poticanje samoobnove i brze isplate sredstava radi čega se već sastao s guvernerom HNB-a i predsjednicom Hrvatske udruge banaka, a ovaj tjedan sastaje se i s ministrom financija.

"Idemo s novim bankinim proizvodom koji će omogućiti da svaki zainteresirani građanin čija je kuća oštećena i koji zahtijeva i traži konstrukcijsku obnovu ili zamjensku kuću, onog trenutka kad dobije dozvolu i ima projekt - istog trenutka će mu država na njegov račun u poslovnoj banci proslijediti čitav iznos njegove štete i potrebnog novca za obnovu ili izgradnju nove kuće", objasnio je Bačić za Dnevnik Nove TV.

Dodao je kako se nada da će to potaknuti brojne sugrađane da krenu sami.

Rekao je kako nema puno vremena za organizaciju novog načina obnove te najavio da će već u idućih deset dana biti u Saboru sa zakonom o obnovi kojim će se značajno izmijeniti model obnove, a nakon čega će se krenuti u ozbiljne radove. 

"Uvjeren sam da ćemo u idućih mjesec i pol na terenu doživjeti promjene", dodao je Bačić.

Najavio je i kako od sutra počinje raditi, u dva dana će posložiti svoj tim, a onda ide u obilazak građana na Banovini koji su još uvijek u kontejnerima.

"Nadam se da će situacija dogodine prije zime biti puno, puno bolja. Nastojat ću učiniti sve da ovo bude posljednja zima na takvom mjestu", obećao je novi ministar.

Upitan zašto misli da će uspjeti, ako njegovi prethodnici nisu, odgovorio je kako prati obnovu i zna koji su problemi.

"Zbog toga sam pripremio plan i program svojeg rada koji će objediniti sve na jednom mjestu. Skratit ću proceduru za 40 posto, znatno ću smanjiti broj sudionika u toj obnovi, obnavljat ćemo kuće na brži i jednostavniji način, a ono što je važno - doista ću učiniti sve da potaknem samoobnovu", rekao je Bačić. 

Na pitanje zašto se prije nije prihvatio tog resora, odgovorio je kako je puno puta razgovarao s premijerom o toj temi, ali je jedan od prioriteta bila i stabilnost vladajuće većine te rad u Saboru. 

"Ovaj put sam ocijenio da svojim iskustvom, znanjem, poznavanjem problematike graditeljstva, građevinarstva i prostornog uređenja mogu pomoći", objasnio je.

Snimku gostovanja možete pogledati OVDJE

Izvor: NOVA TV/HINA/MPGIPisane vijesti