NTCCP, UDG sastanci

U okviru njemačkog predsjedanja Vijećem EU, 16. i 17. rujna 2020. održani su sastanci neformalnih radnih skupina za teritorijalnu koheziju i urbani razvoj na stručnoj razini.

Tijekom sastanka Mreže kontaktnih točaka za teritorijalnu koheziju (Network of Territorial Cohesion Contact Points – NTCCP), članovi radne skupine usuglasili su nacionalna stajališta o konačnom nacrtu Teritorijalne Agende 2030, strateškog dokumenta koji predstavlja viziju održivog razvoja europskog teritorija u sljedećih 10 godina. Uz to, predstavljeno je i prvih šest pilot projekata kojima će se potaknuti provedba Teritorijalne Agende 2030.

Grupi za urbani razvoj (Urban Development Group – UDG), predstavljen je konačni usuglašeni tekst Nove Povelje iz Leipziga (The New Leipzig Charter), a raspravljalo se, pored ostalog, o pratećem provedbenom dokumentu Povelje kojim će se utvrditi budući način realizacije Urbane Agende za EU u odnosu prema Novoj Povelji iz Leipziga.

Zajednička tema sastanaka bila je rasprava o nacrtu Zaključaka Vijeća EU o urbanom i teritorijalnom razvoju, dokumentu kojim će se dati i politička važnost teritorijalnom i urbanom razvoju na razini EU. Zaključci će poslužili i kao jedno od polazišta za programiranje sljedećeg proračunskog razdoblja na europskoj i nacionalnoj razini, odnosno planiranja aktivnosti koje će se financirati iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u razdoblju 2021. – 2027. godine.

Svi dokumenti bit će usvojeni na sastancima nadležnih ministara koji će se održati u Leipzigu od 29. studenoga do 1. prosinca 2020. godine, a Zaključci Vijeća trebali bi biti usvojeni do kraja 2020. godine.

Pisane vijesti | Informacija | Međunarodna suradnja