Pojašnjenje Ministarstva nastavno na prosvjed građana koji su smješteni u Hostelu „Arena“ Zagreb

Slika /slike/Opcenito/2020_09_23-MPGI-Hina.jpg

Nakon što je nekolicina građana koji su u potresu ostali bez svojih domova, te su trenutno smješteni u Hostelu „Arena“ Zagreb, danas došlo ispred zgrade Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine (tj. bivšeg Ministarstva državne imovine u Dežmanovoj ulici), tražeći da ih se primi kako bi izrazili nezadovoljstvo time „što ni nakon 32 dana nisu dobili nikakvo pismeno rješenje o svom statusu“, ovim putem očitujemo se kako slijedi.

Neposredno nakon potresa koji je pogodio Zagreb te okolna područja 22. ožujka 2020. godine, za građane čiji su stanovi ili kuće stradale do mjere da u njima više nije bilo moguće boraviti osiguran je privremeni smještaj u Studentskom domu „Cvjetno naselje“. Tamo su do trenutka preseljenja u novi privremeni smještaj u Hostel „Arena“ Zagreb boravili građani koji nisu ostvarili pravo na financiranje najamnine prema Odluci o financiranju najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu (od 14. svibnja 2020. godine). Dakle, oni čije nekretnine nisu imale crvenu oznaku ili nisu bili vlasnici ili zaštićeni najmoprimci ili nisu imali prebivalište ili boravište na dan potresa u tim nekretninama ili su imali drugu useljivu nekretninu, a bilo je i onih koji uopće nisu podnijeli zahtjev.

Zaključkom Vlade Republike Hrvatske o privremenom stambenom zbrinjavanju osoba čije su nekretnine stradale u potresu na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije  i Zagrebačke županije, privremeno smještenih u Studentskom domu „Cvjetno naselje“, od 27. kolovoza 2020. godine, omogućeno je privremeno zbrinjavanje građana u adekvatnom smještaju na drugoj lokaciji – u Hostelu „Arena“ Zagreb.  

Odlukom ministra o provedbi Zaključka o privremenom stambenom zbrinjavanju osoba čije su nekretnine stradale u potresu, donesenom 10. rujna 2020. godine, utvrđen je popis osoba koje ostvaruju pravo na smještaj u Hostelu „Arena“ Zagreb te im za ostvarivanje tog prava nije potreban nikakav dodatni akt.  

Popis građana kao sastavni dio odluke bio je oglašen u prostoru Studentskog doma „Cvjetno naselje“. 

„Svi građani koji su trenutno smješteni u novom privremenom smještaju ne moraju brinuti o tome da će im netko oduzeti pravo boravka, jer je isto već regulirano Zaključkom Vlade i Odlukom o njegovoj provedbi. Dakle, ti građani će tamo moći boraviti koliko god bude potrebno, a Ministarstvo u suradnji s Gradom Zagrebom redovito brine o njihovim potrebama i čini sve što potrebno kako bi im maksimalno olakšalo cijeli ovaj prijelazni period“, ovim putem naglašava ministar Darko Horvat.

Izvor fotografije: HINA

Pisane vijesti | Informacija | Obnova