O stambenoj politici Beča na stručnom skupu u Zagrebu

  • Slika /slike/press/2019_2_19.image_01.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U utorak 19. veljače 2019. godine, na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, državni tajnik Željko Uhlir svečano je otvorio putujuću izložbu pod nazivom "Vienna Model: Stanogradnja u gradu 21. stoljeća“ putem koje četiri arhitektonska ureda iz Beča zajedno s predstavnikom Bečkog stambenog fonda javnosti približuju stambenu politiku glavnog grada Austrije.

Izložba “The Vienna model” započela je svoj put po svijetu 2013. god. u New Yorku u austrijskom kulturnom forumu arhitekta Raimunda Abrahama. Autori izložbe su Wolfgang Förster i Bill Menking a izložba je podijeljena u deset poglavlja koje opisuju zasebne aspekte bečkog stambenog programa kao što su ekologija, socijalna izmješanost, raznovrsnost i drugo.

Stambene politike započele su u periodu tzv. "Crvenog Beča" 1920-ih godina, čije nasljeđe i danas živi u obliku izdvajanja posebnog poreza, kojeg izdvajaju svi zaposlenici i poslodavci.

Danas više od 60% populacije Beča živi u zgradama poticane stanogradnje. Sam grad je vlasnik oko 220 000 stanova, čineći ga tako najvećim vlasnikom nekretnina u Europi, dok je preko 200 000 stanova u vlasništvu i upravljanju privatnih tvrtki, koje su gradili po programu poticane stanogradnje.

Ova je izložba na svojoj turneji po Sjevernoj Americi, Europi i Aziji imala je izuzetan odjek i inicirala je promjene u lokalnim stambenim politikama.

Državni tajnik Željko Uhlir u svom je govoru istaknuo kako su upravo stambene politike u fokusu rada Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja. Provode se dva konkretna programa stambenog zbrinjavanja mladih a to su subvencioniranje stambenih kredita i program društveno poticane stanogradnje POS.

„Navedenim programima ne možemo riješiti sve stambene probleme u Hrvatskoj niti će samo zbog ovih programa svi mladi ostati u domovini. Međutim, ovo je doprinos našeg resora koji u sinergiji s drugima iz Vlade postiže ciljeve. Ono što građani od nas očekuju je da probleme rješavamo, ne samo da o njima pričamo, a navedeni programi predstavljaju konkretne mjere.“ - kazao je Uhlir.

„Isto tako, danas u sklopu nove Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine, govorimo i o „priuštivom stanovanju“ - „affordable housing“, što ćemo realizirati kroz osiguravanje stanova za najam, stanova za osobe od 65+, stanova za mlade i stanova za deficitarna zanimanja.“ dodao je Uhlir.

Nakon otvorenja izložbe održan je stručni skup pod nazivom "Pokus kao fokus" na kojem su održana predavanja stručnjaka o mehanizmima stambenih politika u Beču. Stručnom skupu su uz državnog tajnika Uhlira prisustvovali pomoćnica ministra za prostorno planiranje Sanja Šaban te savjetnici ministra Nevenka Koričančić i Davorin Oršanić.

Beč po pitanju stanovanja zauzima jedno od vodećih mjesta u svijetu, a na to sigurno utječu usmjerenja koja su postavljena u davnim desetljećima socijalne stanogradnje. I danas Beč odlučno traži nove puteve i usmjerenja, kako bi se stanovnicima Beča omogućilo dostojanstveno i kvalitetno stambeno kruženje.

Između Hrvatske i Austrije postoji tradicija razmjene znanja i iskustva u arhitektonsko-građevinskom sektoru nekoliko stoljeća i ovaj stručni skup je upravo potvrda dobre suradnje između ove dvije zemlje. Utjecaj bečke arhitekture na arhitekturu 18. stoljeća u čitavom prostoru srednje Europe i Beč kao glavni grad ističu se kao uzor brojnih rješenja i utjecaja koji su obilježili i naš prostor, sve do danas.


Pisane vijesti | Informacija | Stambeno zbrinjavanje