OB Varaždin - obilježen početak energetske obnove triju zgrada

  • Slika /slike/Opcenito/2020_02_25_OB_Varazdin.jpg
  • Slika

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar boravio je danas u Varaždinu gdje je prisustvovao početnoj konferenciji za projekte energetske obnove triju zgrada - Poliklinike, Psihijatrije te zgrade Mikrobiologije i rentgena. Do kraja kolovoza u krugu varaždinske Opće bolnice energetski će biti obnovljeni svi objekti, najavljeno je na konferenciji.

U svom pozdravnom govoru ministar Štromar podsjetio je na energetsku obnovu kojom je sedam bolničkih zgrada Opće bolnice Varaždin obnovljeno prošle godine, a čija vrijednost radova iznosila je 83,5 milijuna kuna. "Moram reći da su ovi projekti planirani godinama, sve je bilo spremno, ali realizacija je mogla početi kad smo u Vladi dobili zeleno svjetlo osigurana su sredstva." , rekao je ministar i dodao "U Varaždinsku županiju ulaže se preko pola milijarde kuna samo preko Ministarstva graditeljstva I prostornoga uređenja, a kad pribrojimo ulaganja iz ostalih resora, brojke govore da se ovoliko u sjever Hrvatske nije ulagalo nikad do sad."

Ukupna vrijednosti ovih projekata iznosi gotovo 18 milijuna kuna, dok bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose gotovo 10 milijuna kuna. Nakon završetaka energetske obnove očekuju se uštede na energentima od 60 do 75%, te će zgrade poliklinike i psihijatrije preći iz F u C energetski razred, a zgrada mikrobiologije i rentgena iz E u B.

Inače, zgrada poliklinike poznata je kao „stara kirurgija“ te je najstarija zgrada u krugu bolnice Varaždin. Bolnička djelatnost započela je davne 1859. godine, ali bolnica na ovoj lokaciji na kojoj se sada nalazi je izgrađena 1898. godine, te je 2018 proslavila svoj 120 rođendan. Danas u OB Varaždin radi preko 250 liječnika te više od 1700 zaposlenih. Na godišnjoj razini oko 870 tisuća pacijenata prođu, budu obrađeni ili su liječeni u Općoj bolnici Varaždin.

Podsjetimo, ugovor o energetskoj obnovi zgrada : Kirurgije, Interne, Neurologije, Ljekarne, Praonice, Logopedije i Kuhinje potpisan je 14. lipnja 2016. godine a obnova je završena prošle godine. Tim ulaganjem, značajno je poboljšana kvaliteta obnovljenih prostora, a sam projekt financira se iz predviđenih ušteda od minimalno 4,25 milijuna godišnje na energentima kroz sljedećih 14 godina te uz državne subvencije. Predviđa se ušteda na energentima od čak 53%. Država je preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za ovu namjenu osigurala 24 milijuna kuna, a ostatak sredstava pružatelj energetske obnove Prvo plinarsko društvo, koje je odabrano putem postupka javne nabave.

Spomenimo ovdje i kako je od 2015. godine do danas Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja objavilo ukupno pet poziva za energetsku obnovu javnih i višestambenih zgrada. Ugovoreno je 1.455 projekata, odnosno investicija u ukupnoj vrijednosti  od 550 milijuna eura, od čega 295,3 milijuna eura iznose bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR). Kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, MGIPU je kao Posredničko tijelo prve razine na raspolaganju imalo preko 311 milijuna eura, a od tog iznosa, 100 milijuna bilo je namijenjeno obnovi stambenih zgrada, odnosno 71 milijun eura obnovi višestambenih zgrada.  Do sada je rezervirano 95% sredstava. Zahvaljujući pozivima Ministarstva trenutno se u Hrvatskoj obnavlja 1 400 bolnica, škola, vrtića i višestambenih zgrada, a obnovom je obuhvaćeno 16 000 kućanstava i 70 000 učenika i djece. Pisane vijesti | Informacija | Energetska obnova - ESI fondovi