Edukacijom korisnika do većeg zadovoljstva građana i struke

  • Slika /slike/Opcenito/2020_02_21_image-1-KC.jpg
  • Slika

U petak 21. veljače, u Gradskoj vijećnici grada Koprivnice u Koprivnici, održana je radionica o korištenju Informacijskog sustava prostornog uređenja - nadogradnji sustava eDozvole podmodulom eKonferencija  te elektroničkom poslovanju što je novina uvedena posljednjim izmjenama Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju.

Novine sustava, službenicima nadležnih  upravnih tijela Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije te predstavnicima javnopravnih tijela koja izdaju posebne uvjete, uvjete priključenja te potvrde glavnog projekta u postupcima pred nadležnim  upravnim tijelima Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije, prezentirala je voditeljica službe Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja Gordana Špehar Hafizović. 

Podsjetimo, radionice Ministarstva namijenjene su službenicima upravnih odjela gradova i županija koji izdaju dozvole za gradnju te predstavnicima javnopravnih tijela koji izdaju posebne uvjete, uvjete priključenja te potvrde glavnog projekta u postupcima pred nadležnim upravnim tijelima a kontinuirano se održavaju od početka rada sustava eDozvola 2014. godine. 

Izmjene Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju donesene su u travnju 2019. godine. Ključna izmjena zakonskih okvira bila je uvođenje sustava eKonferencije putem kojeg se digitalno podnosi, prikuplja i obrađuje sva dokumentacija potrebna za izdavanje građevinske dozvole.  Sam postupak izdavanja dozvola ima manje koraka, u potpunosti je digitaliziran, sadržaj potrebne dokumentacije za izdavanje dozvole se smanjio a komunikacija svih u sustavu odvija se elektroničkim putem, uspostavom elektroničke oglasne ploče.

Od 25. travnja 2019. godine od kad su doneseni novi zakonski akti i uvedena eKonferencija, radionice su održane u Slavonskom Brodu, Dubrovniku, Karlovcu, Gospiću, Virovitici, Osijeku, Puli, Splitu, Zadru, Vinkovcima i Zagrebu a na radionicama su sudjelovali službenici svih upravnih tijela gradova odnosno županije na čijem se području održavala radionica. U dogovoru sa strukovnim komorama održano je i nekoliko predavanja namijenjenih projektantima.

Spomenimo ovdje i kako je Informacijski sustav prostornoga uređenja (ISPU) s pripadajućim modulima inovativni prostorno planerski alat. Riječ je o državnom interoperabilnom i multiplatformnom sustavu kojeg Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja kontinuirano razvija i nadograđuje od 2013. godine a trenutno je u funkcionalnoj fazi čak 12 modula sustava:  GEO portal, ePlanovi, EKatalog, ePlanovi – editor, eDozvola, ISPU lokator, eKonfernecija, eArhiva, Registar Brownfield područja, eNekretnine, eSateliti, ePIC  a istovremeno se razvijaju i novi moduli: eInvesticije, eEnergetski certifikat, eInspekcija prostora, eGrađevinski dnevnik i  eRežimi.

Daljnji razvoj ISPU sustava sufinancira se iz EU fondova. Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja potpisalo je naime, u studenom 2019. godine, s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU ugovor za projekt "Informacijski sustav prostornog uređenja ISPU i njegovi moduli". Ukupna vrijednost projekta razvoja Informacijskog sustava prostornog uređenja i njegovih modula iznosi 131 milijuna kuna, od čega je 111 milijuna kuna osigurano iz fondova EU.

Više informacija o terminima i načinu prijave na radionice dostupno je na internetskim stranicama Ministarstva.Pisane vijesti | Informacija | Elektronički servisi