Objavljen popis svih zaprimljenih prijava za energetsku obnovu obiteljskih kuća

Slika //slike/Opcenito/Obiteljska_kuca_2024.png

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na interentskim je stranicama objavio popis svih prijava za energetsku obnovu obiteljskih kuća zaprimljenih na posljednjem natječaju koji je privremeno zatvoren 14. ožujka 2024. godine. Na raspolaganju je alokacija od rekordnih 120 milijuna eura.

Prijave će se obrađivati prema redoslijedu zaprimanja te će nakon obrade promjena statusa (odobreno ili odbijeno) biti vidljiva i u prijavnoj aplikaciji. Prijavitelji čiji zahtjevi udovoljavaju svim uvjetima javnog poziva i za koje postoje raspoloživa sredstva preporučenom poštom će dobiti odluku i ugovor o neposrednom sufinanciranju. Sklapanjem ugovora korisnik prihvaća ugovorne uvjete i odobreno postotno učešće Fonda te se obvezuje uložiti preostali dio vlastitih sredstva u energetsku obnovu svoje obiteljske kuće.

Od prijavitelja koji je dostavio svu obveznu dokumentaciju Fond može zatražiti pojašnjenje slanjem upita elektroničkom poštom (isključivo putem email adrese: pojasnjenja@fzoeu.hr) na kontakt adresu prijavitelja navedenu u prijavi. Prijavitelj je dužan dostaviti odgovor u zadanom roku, a ako tako ne postupi smatrat će se da je odustao od prijave.

Prijaviteljima čije prijave ne udovoljavaju uvjetima javnog poziva Fond će dostaviti pisanu obavijest koja će sadržavati objašnjenje razloga zbog kojih je ista odbijena.

Nakon što se obrade svi pristigli zahtjevi te utvrde ukupno dodijeljena sredstva prihvaćenim prijavama vidjet će se postoji li mogućnost ponovnog otvaranja javnog poziva koji je privremeno zatvoren 14. ožujka 2024. godine u 12 sati. Više informacija o tome znat će kroz nekoliko mjeseci nakon što svih 11 926 zahtjeva bude obrađeno.

Popis prijavitelja prema redoslijedu zaprimanja možete pogledati u priloženom dokumentu:
 
Podsjetimo,  aktivnosti koje se sufinanciraju u sklopu natječaja su:
 
  • A1 - cjelovita energetska obnova koja obuhvaća povećanje toplinske zaštite elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora kroz provedbu minimalno jedne od mjera na vanjskoj ovojnici obiteljske kuće i ugradnju tehničkih sustava za korištenje obnovljivih izvora energije 
  • A2 - povećanje toplinske zaštite elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora kroz provedbu minimalno jedne od mjera na vanjskoj ovojnici obiteljske kuće
  • ​A3 - ugradnja tehničkih sustava grijanja/hlađenja i pripreme potrošne tople vode korištenjem obnovljivih izvora energije 
  • A4 - ugradnja tehničkih sustava za proizvodnju električne energije korištenjem obnovljivih izvora energije za vlastitu potrošnju
  • * Pomoć tijekom prijave na Javni poziv Fonda - najviši iznos opravdanog troška je 250 eura, a sufinancira se s 60 ili 80%, ovisno o tome je li kuća oštećena u potresu. 

Za sufinanciranje mjera energetske obnove, prijaviti su se mogli vlasnici i suvlasnici čije kuće imaju do 600 m2 i/ili do tri stambene jedinice te više od 50% površine namijenjene stanovanju. Pritom je uvjet za sufinanciranje da prijavitelji u toj kući imaju prebivalište, uredno vlasništvo te odgovarajući dokaz da je kuća u potpunosti legalna.

Za kuće oštećene u potresu će biti moguće dobiti do 80% prihvatljivih troškova investicije, dok svi drugi vlasnici obiteljskih kuća (koje zadovoljavaju kriterije Javnog poziva) mogu računati na do 60% sufinanciranja.

Ovisno o postotnom učešću i planiranim mjerama energetske obnove, maksimalni iznos poticaja iznosit će 62.120 eura po prijavi.



Pisane vijesti | Informacija | Energetska učinkovitost