Obrađeni svi zahtjevi za subvencionirane stambene kredite

Slika /slike/Opcenito/stanovanje-2021.jpg

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama obradila je sve zaprimljene zahtjeve za subvencionirane kredite koji su zaprimljeni u posljednjem, šestom po redu krugu prijava koji je završio 14. svibnja 2021.

Od ukupnog broja zaprimljenih zahtjeva, točnije njih 4.739, odobreno je 4.500 zahtjeva, za 199 zahtjeva je zatražena dopuna, 9 zahtjeva je odbijeno a 31 podnositelja je odustalo od zahtjeva.

Prosječni iznos subvencionirananog kredita iznosi 75.000,00 eura, prosječan rok otplate korisnika iznosi 22 godine, dok je prosječna životna dob korisnika subvencioniranog kredita 32 godine.

Efektivna kamatna stopa iznosi prosječno 2,17 %, dok je nominalna kamatna stopa 2,08 % godišnje. 

Iznos prosječnog mjesečnog anuiteta iznosi oko 380 eura odnosno 2.850 kuna od čega je mjesečna subvencija oko 127 eura odnosno 950 kuna.

Podsjetimo, subvencioniranje stambenih kredita je program stambenog zbrinjavanja u sklopu kojeg država, odnosno Ministarstvo te APN, pomažu pri otplati dijela stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od pet godina. Program se uspješno provodi od 2017. godine a pozivi se raspisuju jednom godišnje. Prijave na posljednji poziv bile su moguće od 29. ožujka 2021. do 14. svibnja 2021. godine.

Na poziv su se mogli prijaviti svi građani mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. Najveće subvencije dobivaju oni koji kupuju stan ili kuću ili grade kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba. 
 
Dodajmo kako je ova mjera ujedno i demografska mjera jer se za svako živorođeno/usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, subvencija produžuje za dodatne dvije godine. Također, subvencija se produžuje za dodatnu godinu po svakom djetetu u obitelji koje u trenutku podnošenja zahtjeva za subvencije nije starije od 18 godina.
 
Od početka provođenja, točnije od 2017. godine, ukupno je odobreno više od 22.000 subvencija za koje je iz državnog proračuna dosad isplaćeno više od 456,7 milijuna kuna.

Novi poziv APN-a u planu je iduće godine, otprilike u isto ovo vrijeme. 
 

Pisane vijesti | Informacija | Subvencioniranje stambenih kredita