Obrađeno 4.200 od 5.560 zaprimljenih zahtjeva za subvencionirane kredite

Slika /slike/Opcenito/stan.jpg

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama dosad je obradila 4.200 od zaprimljenih 5.560 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite. Odobreno je 3.810 zahtjeva, 368 je na dopuni, 12 je zahtjeva odbijeno, a 10 podnositelja je odustalo od subvencije. 

Prema dosad obrađenim zahtjevima, prosječni iznos subvencioniranog kredita iznosi 81.300 eura, a prosječan rok otplate je 23 godine.

Prosječna životna dob korisnika subvencioniranog kredita je 32 godine, a iznos mjesečnog anuiteta koji otplaćuju je 451 eura od toga mjesečna subvencija iznosi 156 eura. 

Podsjećamo prijave na natječaj APN-a bile su moguće u razdoblju od 20. ožujka do 24. travnja 2023. godine dok je za provođenje ovogodišnjeg natječaja APN potpisala ugovore s 12 banaka koje su ponudile efektivne kamatne stope od 3,12 do 3,75 posto.

Mjeru mogu koristiti svi građani Republike Hrvatske koji su mlađi od 45 godina i koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću, a ispunjavaju uvjete banke za dobivanje stambenog kredita.

Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura, pri čemu rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Subvencija države dodjeljuje se za prvih pet godina otplate kredita, uz mogućnost produženja od dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita.

Produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu omogućeno je i za obitelji koje već imaju djecu u trenutku podnošenja zahtjeva, kao i u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50 posto tjelesnog oštećenja. 

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Spomenimo i kako je ovom mjerom stambenog zbrinjavanja svoj dom dosad osiguralo preko 33.000 mladih obitelji.  U tim je obiteljima rođeno više od 7.800 djece te je prijavljeno više od 17.500 maloljetne djece radi mogućnosti korištenja dodatne subvencije sukladno zakonskim propisima.

Pisane vijesti | Informacija | Subvencioniranje stambenih kredita