U Bolu održana konferencija DANI SUNCA 2023.

  • Slika /slike/Opcenito/2023_05_26-image1-Bol.jpg
  • Slika
  • Slika

U Bolu na Braču održana je druga međunarodna konferencija DANI SUNCA 2023. Dvodnevna konferencija, posvećena boljem i bržem razvoju projekata korištenja sunčeve energije, okupila je 400 sudionika te više od 60 predavača i panelista. Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine bilo je pokrovitelj konferencije.

Direktorica Obnovljivih izvora energije Hrvatske (OIEH), Maja Pokrovac, u svom je pozdravnom govoru istaknula kako se tri preporuke koje je Europska komisija izdvojila za Hrvatsku uglavnom odnose na smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima.

„Hrvatska uvozi oko 53 posto energije godišnje, iako ima veliki potencijal u obnovljivim izvorima, naročito u energiji vjetra i sunca i geotermalnim izvorima.  Polovina proizvodnje dolazi iz hidroelektrana, a udio vjetroelektrana nam se povećao na 14 posto, no potencijal solarne energije još nije dovoljno iskorišten. Prema preporuci Europske komisije Hrvatska treba smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima bržim razvojem obnovljivih izvora, posebno ulaganjem u energiju vjetra, sunca i geotermalne izvore. Hrvatska treba dovršiti i nepotpuni zakonodavni okvir čime bi se pojednostavili administrativni postupci za izdavanje dozvola, ali i instaliranje opreme poput solarnih panela u višestambenim zgradama.”

Walburga Hemetsberger, direktorica SolarPower Europe u uvodnom je govoru poručila kako je sad pravo vrijeme za nove solarne ciljeve i ambicije te kako investicije u solarnu energiju polako preuzimaju investicije u naftu. „Za svaki dolar koji se danas uloži u fosilnu energiju 1,4 dolara je uloženo u zelenu energiju, što je do nedavno bilo nezamislivo. Energetska kriza je učinila svoje i zato svi moramo ubrzati tranziciju kako bi hrvatski i ostali građani Europe imali koristi od jeftine energije. Istraživanja su pokazala da su u protekloj kriznoj godini građani, koji su imali od prije instalirane solare na krovovima uštedjeli 3800 eura na računima za struju, za razliku od onih koji ih nisu imali. Cijena energije u EU je previsoka, no Europska komisija ima plan za oslobađanje od fosilnih goriva. Ovaj svijet svojoj djeci želimo ostaviti onakvim kakav treba biti, a ne da se suočavaju sa sušama i poplavama. Ovdje je riječ o demokratizaciji električne energije”, poručila je Walburga Hemetsberger.

Na panel raspravi o ulozi javnih politika za snažniji razvoj solarnih projekta Tonči Glavinić, savjetnik ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine potvrdio je kako novi prijedlog Zakona o prostornom uređenju uvodi mnogo jednostavniju proceduru za izdavanje dozvola za solarne elektrane što bi svakako moglo potaknuti njihov snažniji rast. „Ovaj zakon donosi brojne promjene. Jedna je i ta da Republika Hrvatska uz nove odredbe zakona može dobiti status zemalja članica koje imaju siguran faktor energetske neovisnosti. Mnogi investitori se suočavaju s velikom poteškoćom prilikom tumačenja prostornih planova, a planirana digitalizacija je tendencija da se prostorni planovi ujednače."

Izmjene Zakona o prostornom uređenju 24. svibnja 2023. upućene su u saborsku raspravu. Izmjenama Zakona uvodi se i digitalizacija prostornih planova u tzv. planove nove generacije za što su iz Nacionalnog plana i oporavka osigurana dostatna sredstva.  Uspostavljen je i digitalni sustav ePlanovi i ePlanoviEditor te je nabavljena infomatička oprema za županijske zavode i Upravne odjele jedinica lokalne odnosno regionalne samouprave.

Na panel raspravi „go-to zone“ savjetnica ministra Iva Hudan predstavila je površine na kojima se mogu graditi solarne elektrane, a koje su obuhvaćene izmjenama Zakona o prostornom uređenju. Naglasila je kako se radi o površinama koje su u bilo kojem prostornom planu planirane za sunčane elektrane, površine gospodarske i poslovne namjene, poljoprivredne površine P3 koje su u kontaktnom područje s građevinskim područjima gospodarskih i poslovnih namjena, vodne površine, devastirane površine poput odlagališta otpada, eksplatacijskih polja i unutar građevinskih čestica postojećih infrastrukturnih i vodnih građevina. Ujedno, istaknula je kako se omogućava postavljanje agrosunčanih elektrana na poljoprivredne površine i to one koje sadrže trajne nasade, farme i sl.

Više infomacija dostupno je OVDJE

Dodajmo i kako je OIEH prije dvije godine organizirao prvu konferenciju posvećenu energiji sunca i razvoju projekata korištenja te energije u Hrvatskoj koja je tada održana na Hvaru. 
 
 

Pisane vijesti | Informacija | Energetska učinkovitost