Održan bilateralni sastanak s Arapskom Republikom Egipat

Dana 4. svibnja 2023., na marginama 3. ministarske konferencije Unije za Mediteran, na inicijativu egipatske delegacije održan je bilateralni sastanak.

​Na sastanku su prisustvovali s hrvatske strane Irena Križ Šelendić, ravnateljica Uprave za energetsku učinkovitost u zgradarstvu, projekte i programe Europske unije, Bojan Linardić, ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj te Ingrid Gojević, voditeljica Službe za prostorna istraživanja i održivi prostorni razvoj, dok su s egipatske strane sastanku nazočili Nj.E. g. Ayman Tharwat Amin Abdel Aziz, veleposlanik Arapske Republike Egipta u Hrvatskoj i dr. Abdelkhalek Abdelrahman Awad Ibrahim, zamjenik ministra za stanovanje i tehnička pitanja, iz Ministarstva stanovanja, komunalnih poslova i urbanih zajednica.

Egipatska strana istaknula je kako ulaže veliki napor u ostvarivanje ciljeva održivog razvoja i prilagodbu klimatskim promjenama. U tom smislu aktivni su u organizaciji globalno značajnih skupova, poput COP 27 – konferencija UNFCC-a o prilagodbi klimatskim promjenama, koja je u studenom 2022. održana u Sharm El-Sheikhu, a u Kairu je za 2024. planirano održavanje sljedećeg, 12. World Urban Foruma (WUF).

Hrvatska strana je napomenula kako je Zavod za prostorni razvoj bio jedan od organizatora pratećih događanja na 11. WUF-u održanom u Katowicama 2022. U izradi je  Dobrovoljni nacionalni prilog o provedbi ciljeva održivog razvoja UN-ovog Programa održivog razvoja do 2030. koji će biti prezentiran na UN-ovom Političkom forumu na visokoj razini sljedeći mjesec u New Yorku. Politike koje Hrvatska kreira i provodi usmjerene su na održivi razvoj i prilagodbu klimatskim promjenama te su harmonizirane s ciljevima održivog razvoja UN-a, odnosno zelenim politikama EU-a.

U kontekstu korištenja digitalnih tehnologija, Hrvatska je navela primjer razvoja Informacijskog sustava prostornog uređenja kao online platforme koja širokom krugu dionika omogućava dostupnost prostornih podataka i s kojim je u nastavku suradnje moguće upoznati egipatske kolege.

Zaključno je dogovoren online sastanak u širem sastavu sudionika s obje strane, kako bi lakše identificirali potencijalne teme za daljnju suradnju, a Egipat je pozvao na sudjelovanje u pripremnim događanjima koja će prethoditi 12. WUF-u.

Pisane vijesti | Informacija | Međunarodna suradnja