Zagreb domaćin sastanka Unije za Mediteran: Održivi urbanizam je imperativ

  • Slika /slike/Ministar/2023_05_04_Unija.za.Mediteran.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Procjenjuje se da će u gradovima do 2050. živjeti dvije trećine svjetskog stanovništva pa je razvoj održivog urbanizma imperativ, a ne samo politički cilj Unije za Mediteran (UzM), rekao je premijer Andrej Plenković u četvrtak na početku treće ministarske konferencije UzM-a.

"Ovaj okvir političke suradnje izrazito je značajan za mir, stabilnost, ekonomsku, kulturnu, prometnu suradnju, ali i prigoda da na zajednički način pokušamo pronaći rješenja za pitanja urbanoga razvoja", rekao je premijer Plenković u uvodnom obraćanju. 

Zagreb je domaćin treće ministarske konferencije Unije za Mediteran (UfM) o održivom urbanom razvoju. Prethodne su održane 2011. u Strasbourgu i 2017. u Kairu.

"Mediteran je kolijevka brojnih civilizacija, jedinstveni prostor razmjene i suradnje između Europe, Azije i Afrike. Ono što nam je zajedničko je pogođenost klimatskim promjenama, visokom koncentracijom stanovništva na obalnim područjima, otvorenost prema turizmu, izloženost procesu zagađenja mora i neodrživom korištenju prirodnih resursa", rekao je Plenković. 

UzM je međuvladina institucija koja obuhvaća ukupno 43 zemlje - 27 država članica Europske unije i 15 država Sjeverne Afrike i Bliskog istoka.

U urbanim područjima će do 2050. godine živjeti dvije trećine svjetskog stanovništva. 

"Održivi urbanizam je imperativ, a ne samo politički cilj Unije za Mediteran", rekao je premijer. 

Domaćin, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao je da "razlog za stvaranje saveza poput Unije za Mediteran ne proizlazi iz našeg nasljeđa, već iz suvremenih izazova s kojima smo suočeni i koji zahtijevaju hitno djelovanje i odgovornost prema prostoru". 

Treća ministarska konferencija bavi se i stambenim pitanjem. 

"Porast cijena u graditeljstvu kakav bilježimo u Hrvatskoj i posebno značajan porast cijena stambenog prostora iziskuje dodatne napore javnih vlasti kako bi se iznašli dodatni načini osiguranja dostupnog i priuštivog stanovanja", rekao je Bačić. 

Hrvatska provodi program poticanja stanovanja kroz koji je izgrađeno oko 8800 stanova i program subvencioniranja stambenih kredita, u prvom redu za mlade ljude, dodao je Bačić. 

Unijom za Mediteran trenutačno supredsjedaju Europska komisija i Jordan.

Povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira pozdravila je Uniju za Mediteran "kao jedinstvenu platformu za dijalog" i uvjerena je da će rad ministarskih konferencija doprinijeti provedbi ciljeva UN-ovog Programa održivog razvoja do 2030. godine. 

"Gradovi su centri inovacija, inspiracija i djelovanja", rekla je Ferreira, dodavši da će upravo gradovi imati ključnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena. 

Ministri prostornog uređenja predstavili su prije pet godina zajedničku urbanu agendu, a onda usvojili i "Strateški akcijski plan urbanog razvoja do 2040.". 

Ministri iz nadležnih sektora danas će u Zagrebu utvrditi je li ostvaren napredak od posljednjeg sastanka u Kairu. 


Bačić na UfM: Gradovi na Jadranu u fokusu održivog razvoja RH

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, domaćin treće ministarske konferencije Unije za Mediteran o održivom urbanom razvoju, najavio je u četvrtak da će Hrvatska posebnu pozornost posvetiti urbanoj održivosti gradova na Jadranu. 

Naglasio je da svi gradovi trebaju biti energetski učinkovitiji te je u izjavi za medije najavio da će se u Zagrebu usvojiti deklaracija temeljena na usvajanju Akcijskih planova o održivom urbanom razvoju te priuštivom stanovanju. 

Akcijski planovi dat će smjernice zemljama Unije za Mediteran (UfM) kako ublažiti posljedice klimatskih promjena i kako gradove učiniti energetski učinkovitijima, rekao je Bačić. 

Prema podacima UfM-a, Mediteran se zagrijava 20 posto brže od svjetskog prosjeka. Obalni gradovi smatraju se najosjetljivijima na klimatske promjene, a posebna pozornost usmjerava se na one koji su na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine poput Dubrovnika, Splita, Trogira, rekao je ministar. 

"Tu je naša odgovornost još veća s obzirom na to da su to gradovi koji praktički čine hrvatski identitet i dio su naše turističke ponude, tu smo posebno osjetljivi", rekao je Bačić.

No ni drugi gradovi ne mogu izbjeći ekstremnije uvjete, dodao je Bačić. 

Gradovi pokrivaju tek dva posto svjetskog kopna, ali proizvode 70 posto globalnih emisija stakleničkih plinova i koriste 78 posto svjetske energije. 

"Energetski učinkovite zgrade najbolje pomažu u postizanju ciljeva smanjenja emisija stakleničkih plinova jer je stanovanje zapravo najveći potrošač energije", naglasio je Bačić novinarima u NSK gdje se održava ministarska konferencija. 

2030. Nacionalni plan stambene politike

Resorni ministar rekao je okupljenima na skupu da Hrvatska provodi program poticanja stanogradnje, kao i program subvencioniranja stambenih kredita.

"Kroz dva modela (APN-a) osigurano je mladim sugrađanima, po povoljnim uvjetima, rješavanje krova nad glavom, ukupno 43.000 stanova", dodao je Bačić. 

Hrvatska mora rješavati i sanaciju zgrada oštećenih u nedavnom potresu, podsjetio je.

Stoga je ministarstvo predložilo dodatno alociranje oko 600 milijuna eura (iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti) za obnovu zgrada pogođenih potresom, ali i za posvećivanje ciljevima smanjenja štetnih emisija, kazao je Bačić. 

Ministar je najavio i da će Hrvatska do 2030. donijeti Nacionalni plan stambene politike. 


Izvor: HINA/MPGI
 

Pisane vijesti | Informacija | Međunarodna suradnja