Održan edukacijsko - stručni skup „Modernizacija i integracija seizmoloških podataka za proces obnove i planiranje buduće gradnje“

  • Slika /slike/Opcenito/2024_09_17_image-1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Opatiji je u utorak 17. rujna 2024. godine održan edukacijsko - stručni skup „Modernizacija i integracija seizmoloških podataka za proces obnove i planiranje buduće gradnje“ u organizaciji Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i Sveučilišta u Zagrebu, Seizmološke služba RH pri Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Ovaj skup dio je provedbe reformske mjere C6.1. R4 „Modernizacija i integracija seizmičkih podataka za proces obnove i planiranje buduće gradnje te monitoring javne infrastrukture “, u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. i predstavlja jedan od njegovih indikatora.
 
Skup je okupio stručnjake iz područja prostornog planiranja i seizmologije. Predstavljen je „Priručnik za integraciju seizmoloških podataka u sustav prostornog planiranja na lokalnoj i regionalnoj razini“ koji predstavlja sustav smjernica i uputa za prostorne planere na lokalnoj i regionalnoj razini za integraciju seizmoloških podataka u prostorne planove, a bili su prezentirani  i primjeri prostornih planova i stručnih podloga koje su izrađivane za pojedine planove (kartografski prikazi s naglaskom na seizmologiju, inženjersku geologiju i pedologiju) s komentarima o načinu primjene tih podloga u prostornim planovima. Naglasila se potreba izrade novih stručnih podloga kao preduvjeta za uspješno prostorno planiranje u Republici Hrvatskoj.
 
U Opatiji je organizirana tematska edukacija za područje Primorsko-goranske županije, Istarske županije, Ličko-senjske županije i Karlovačke županije, a stručni skupovi će se održati još i u Osijeku (17.10.2024.), Splitu (22.11.2024.) i u Zagrebu (5.12.2024.). Stručni skup je ujedno i dio Programa stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata i vrednuje se s četiri (4) akademska sata.

Pisane vijesti | Informacija | NPOO