Održan Hrvatski graditeljski Forum 2020.

Slika /slike/Images/2020_2_24_HGF2020.jpg

Na Građevinskom fakultetu u Zagrebu, u četvrtak 20. veljače, održan je  znanstveno-stručni skup Hrvatski graditeljski forum 2020 koji organizira Hrvatski savez građevinskih inženjera. Okupljenima se između ostalih obratio i državni tajnik mr.sc. Željko Uhlir s novinama iz područja zakonodavstva i načelnica Sektora Irena Križ Šelendić s temom Energetske učinkovitosti i održivosti zgrada nakon 2020. godine.

Forum je zamišljen kao dvogodišnje okupljanje bitnih dionika iz sektora graditeljstva te kao mjesto rasprave o važnim problemima u graditeljstvu. Također bitno je ukazati i na poticajne i održive nove projekte i investicije. Radi nedostatka istih, građevinski sektor je u Hrvatskoj u vrlo lošem položaju.

S ciljem promoviranja obrazovanja iz područja građevinarstva te ukazivanja na njegovu važnost u društvu, Hrvatski savez građevinski inženjera i u 2020. organizirao je svečanu dodjelu nagrada za najbolji diplomski rad i za najbolji doktorski rad.

Dodjeljivanjem nagrade za najbolji diplomski rad bila je prilika da se upoznaju najbolje mlade inženjere/inženjerke građevinarstva te njihovi mentori. U proteklom periodu nagrade HSGI-a za najbolji diplomski rad su pomogle mladim kolegicama i kolegama u pronalaženju prvog radnog mjesta. Također dodjeljivanjem nagrade za najbolji doktorski rad želi se unaprijediti i ubrzati prijenos novih znanja, informacija, inovacija i tehnologija u sektor građevinarstva te potaknuti najuspješnije mlade istraživače na povezivanje s gospodarstvom. Ovo je prilika da se pojača suradnja između akademske zajednice i gospodarstva odnosno mladih istraživača i njihovih mentora s građevinskim tvrtkama.

Ove godine Hrvatski savez građevinskih inženjera i časopis GRAĐEVINAR na skupu su dodijelili posebnu nagradu za znanstvenu izvrsnost, kao priznanje autorima za najbolji znanstveni članak objavljen tijekom 2016., 2017. i 2018. godine u časopisu GRAĐEVINAR. Radi se o znanstvenom radu koji je najviše citiran u 2019. godini.

Skup je predstavljen kroz četiri sekcije, u prvoj su obrađene teme od zakonodavstva iz područja graditeljstva do međusobne suradnje svih inženjerskih struka.  Druga sekcija se dotakla tema održavanja i obnove mostova u teoriji i u stvarnim primjerima, obnove tvrđava i željezničkih kolodvora te upravljanja zadacima digitalnim alatima. U nastavku skupa obrađene su različite teme od rizika od potresa, požarne otpornosti materijala, smjernica za izradu idejnih projekata infrastrukturnih građevina, modernizacije građevina Ministarstva obrane Republike Hrvatske, gospodarenja otpadom i pročišćavanja otpadnih voda te temom rekonstrukcije putničkog terminala u Splitu.

U jednoj od sekcija skupu se obratila i Irena Križ Šelendić, dipl.ing.građ., načelnica Sektora za energetsku učinkovitost u zgradarstvu i zgrade gotovo nulte energije sa temom Energetske učinkovitosti i održivosti zgrada nakon 2020. kroz koju su prezentirane novine koje nam donosi novi Zakon o gradnji te u kojim smislu ove nove obaveze utječu na drugačiju i bolju budućnosti u energetskoj učinkovitosti i održivosti u zgradarstvu. 


Dodatne informacije:Pisane vijesti | Informacija | Energetska učinkovitost