U Zagrebu održan stručni skup „nZEB u praksi“

  • Slika /slike/Images/2020_2_20_nzeb.image1.jpg
  • Slika
  • Slika

Pod pokroviteljstvom Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja u četvrtak 20. veljače 2020. godine održan je stručni skup „nZEB u  praksi“ u organizaciji Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Klastera za energetsku učinkovitost u zgradarstvu – nZEB.hr na temu „Projektiranje zgrada prema nZEB standardima“.

U uvodnom govoru skupu su se obratili prof.dr.sc. Zoran Veršić kao predstavnik Arhitektonskog fakulteta i Klastera za energetsku učinkovitost u zgradarstvu, kao i drugi predstavnici Arhitektonskog fakulteta i Akademije tehničkih znanosti Hrvatske.

Sudionicima skupa se u pozdravnom govoru obratila i pomoćnica ministra doc.dr.sc. Maja-Marija Nahod koja je istaknula pojam održivosti kao glavne europske teme s kojom se Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja već odavno bavi u smislu energetske učinkovitosti i energetske obnove zgrada. Također je naglasila da je pojam zgrade gotovo nulte energije uveden u hrvatske propise još 2014-te godine, dok je danas projektiranje zgrada prema standardu nZEB obaveza za sve nove zgrade. 

„Nužno je još jednom naglasiti važnost uključivanja svih struka već u fazi idejnog rješenja. Dosadašnji način projektiranja gdje su projektanti neovisno radili više nije moguće i toga moramo biti svjesni. “ – istaknula je pomoćnica ministra Maja-Marija Nahod.

Okupljenima je Irena Križ Šelendić, dipl.ing.građ., načelnica Sektora za energetsku učinkovitost u zgradarstvu i zgrade gotovo nulte energije, prezentirala novine koje donose izmjene Zakona o gradnji u smislu Energetske učinkovitosti u zgradarstvu sa naglaskom na Dugoročnu strategiju energetske obnove zgrada, elektromobilnost te ostale Programe energetske obnove i propise na kojim radi Ministarstvo.

U nastavku skupa sudionicima su predstavljene „Smjernice za zgrade gotovo nulte energije“ čiju izradu je iniciralo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja u svrhu informiranja opće i stručne javnosti o projektiranju i gradnji zgrada gotovo nulte energije. Smjernice su prezentirane od stane stručnjaka arhitektonsko-građevinske struke - prof.dr.sc. Zoran Veršić, strojarske  struke – dr.sc. Vlasta Zanki i elektrotehničke struke - Dario Ilija Rendulić.

Skupu su se obratili i predstavnici sponzora: Wienerberger d.o.o., Knauf-Insulation d.o.o., Robert Bosch d.o.o., Baumit d.o.o., Alukonigstahl d.o.o., Hydro Building Systems – Wicona i AGC Flat Glass Adriatic d.o.o  koji su predstavili novosti – od novih proizvoda, materijala i tehnika. Naglasak je stavljen i na samu kvalitetu življenja koja se poboljšava uvođenjem novog standarda.

Također u završnom dijelu stručnog skupa te kroz panel diskusiju okupljeni su se dotakli problema i izazova koji dolaze s primjenom novih standarda. Skup je okupio stručnjake iz svih područja koji se tiču nZEB standarda od zakonodavnog, akademskog, proizvodnog i projektantskog.

 


Pisane vijesti | Informacija | Energetska učinkovitost