Održan međuresorni sastanak o saniranju odlagališta Crno Brdo u Biljanima Donjim

Slika /slike/Images/20230613_094803.jpg

U Ministarstvu je, u utorak 13. lipnja 2023. godine, održan međuresorni sastanak o problematici saniranja troske odložene na lokaciji u Biljanima Donjim.

Sastanku su uz potpredsjednika Vlade i ministra Branka Bačića, državne tajnice Sanje Bošnjak i ravnateljice Ivane Pintar, nazočili predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

U cilju sanacije troske, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine je provelo natječaj za prodaju troske, no do 26. svibnja 2023. godine, do kad je bio rok za podnošenje ponuda, nije zaprimljena ni jedna ponuda. Stoga je ovom rješavanju ponovo pristupljeno međuresorno te je dogovoreno kako će se sanacija odlagališta Crno Brdo provesti temeljem Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2023 - 2028, a u skladu sa Zakonom o gospodarenju otpadom. 

Poslove sanacije, nakon izrađenog Programa sanacije otpada provesti će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

Podsjetimo, Europska komisija je prijavila Hrvatsku Sudu Europske unije budući da odlagalište nije zatvoreno i sanirano. Europski sud je potvrdio da se troska odložena u Biljanama Donjim mora smatrati otpadom, a ne nusproizvodom. Sud je nadalje utvrdio da se troska, s obzirom na to da je riječ o otpadu, mora zbrinuti bez ugrožavanja zdravlja ljudi i bez štete za okoliš. Kako bi se uskladila s presudom Suda Europske unije, od Hrvatske se očekuje da poduzme sve potrebne mjere kako bi se to nezakonito odlagalište zatvorilo i saniralo što je prije moguće. 



Pisane vijesti | Informacija | Državna imovina