Održan okrugli stol o upravljanju i odražavanju zgrada

  • Slika /slike/Opcenito/2019_09_17.Okrugli.stol.jpg
  • Slika
  • Slika

U Zagrebu se 17. rujna 2019. godine održao prvi okrugli stol na temu Upravljanja i održavanja zgrada na kojem su se okupili predstavnici ministarstava, stručnih i tematski interesnih organizacija. Na skupu se raspravljalo o potrebama i problemima vezano za upravljanje i održavanje zgrada, a koje će se obuhvatiti novim propisom kako bi se na jedinstven način regulirala materija stanovanja u zgradama.

Okrugli stol je organiziran u prostorijama Školske knjige d.d., na prijedlog Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada i Udruženja upravljanja zgradama pri HGK, uz organizacijsku podršku nakladničkog društva Novi informator d.o.o.. 

Mr.sc. Željko Uhlir, državni tajnik ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, u uvodnom govoru naglasio je da izradom novog propisa, Zakona o upravljanju i održavanju zgrada, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja nastavlja s uređivanjem dugogodišnje problematike stanovanja.

„Moramo pokazati da smo spremni donositi zakone i postavljati pravila, koja podrazumijevaju da se pojedinac podredi interesima zajednice“, dodao je gospodin Uhlir. 

Neke od teme o kojima se raspravljalo odnose se na: pravnu osobnost zgrade, prava i obveze upravitelja zgrade, predstavnika suvlasnika te njihovoj edukaciji i ovlastima, prinudne upravitelje, nadzor nad primjenom budućeg zakona, definiranje pravnih posljedica u slučaju kršenja normi, rješavanje imovinsko pravnih odnosa i potrebi izmjena Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima kao preduvjetu za donošenje novog zakona, mogućnost obavljanja poslova predstavnika suvlasnika putem specijaliziranih trgovačkih društava, potrebi izrade plana upravljanja, kućnom redu itd. Istaknute su poteškoće pri održavanju zgrade općenito s naglaskom na odražavanje dimnjaka i toplinskog sustava zgrada.

Zaključeno je da će se nastaviti s održavanjem okruglog stola i okupljanju većeg broja stručnjaka iz različitih interesnih područja, a kako bi se razmjenjivala iskustva i ideje koje bi pridonijele kvalitetnijem stanovanju. 

 


Pisane vijesti | Informacija | Propisi