Održan sedmi otvoreni dijalog partnera: Vrijeme je za zelenu obnovu!

  • Slika /slike/press/2024_03_29_dijalog05.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Sedmi otvoreni dijalog partnera - „Vrijeme je za zelenu obnovu!“ sa potpisivanjem povelje o dekarbonizaciji zgrada održan je 27. ožujka 2024. godine u hotelu Westin, u Zagrebu.

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne  imovine održava otvorene dijaloge  partnera od  2018. godine. Otvoreni dijalozi partnera okupljaju predstavnike državne i lokalne uprave, akademske zajednice i stručne javnosti, građevinskog i energetskog sektora te pratećih industrija na tematskim radionicama.

Cilj Sedmog otvorenog dijaloga partnera bio je okupljanje eminentnih stručnjaka i dionika u obnovi koji su kroz tri panel-bloka uz popratnu zanimljivu raspravu predstavili teme vezane uz aktualne javne pozive za energetsku obnovu obiteljskih kuća i višestambenih zgrada, stanje o obnovi, zelene politike i mnoge buduće izazove u sektoru zgradarstva.

Ključna premisa novog smjera Unije je klimatska neutralnost do 2050. godine. Europska komisija ulaže velike napore u postizanju smanjenja emisija stakleničkih plinova za 55 posto do 2030. godine, u odnosu na 1990., odnosno postizanje potpune dekarbonizacije zgrada do 2050. godine stog je skup je otvorila vršiteljica dužnosti voditeljice Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, gospođa Andrea Čović Vidović.

U  prvom panel-bloku pod nazivom Kuća časti! - follow up  čuli smo informacije o pozivu za energetsku obnovu obiteljskih kuća  od 13. ožujka 2024. te mnoga iskustva s terena.

Moderatorica je bila gospođa Sunčana Matić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U prvom panel bloku učestvovali su gospođa Diana Horvat, načelnica Sektora u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, zatim gospođa Goranka Tropčić Zekan, ovlaštena certifikatorica i projektantica iz tvrtke KLIMAPROING te gospodin Hrvoje Krapanić, generalni menadžer za pitanja razvoja utjecaja na okoliš za Središnju Europu tvrtke Daikin Hrvatska, proizvođač sustava obnovljivih izvora energije, Mladen Ilijević, voditelj Službe u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost  i Martina Brala, ovlaštena projektantica i vlasnica obnovljene obiteljske kuće.

Prezentacije su održali  Mladen Ilijević - o pozivu za obiteljske kuće objavljenom 13. ožujka 2024. te Martina Brala koja je prezentirala primjer dobre prakse i svoje iskustvo obnove obiteljske kuće.
 
U drugom panel-blok pod nazivom Dobra ušteda daleko se čuje! Predstavljen je novi poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada, kao i vrlo zanimljiva iskustva s terena.

Na panelu su sudjelovali gospođa Dolores Sorić, članica Uprave tvrtke LABIN STAN, ujedno i predstavnica upravitelja zgrada, zatim gospođa Marina Glokević, predstavnica suvlasnika višestambene zgrade u obnovi te gospođa Adrijana Mavretić Mujčinović, predstavnica Zagrebačke banke i vodeća specijalistica za razvoj proizvoda i prodaje, gospođa Katija Jaram, voditeljica Službe u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i gospodin Toni Borković, projektant energetske obnove iz Energetskog instituta Hrvoje Požar.

U ovom panel-bloku prezentacije  su održali  Katija Jaram koja je predstavila novi poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada te Toni Borković, koji je predstavio pojedine mjere zelene obnove.

Panel-blok  je moderirala gospođa Anđelka Toto Ormuž iz tvrtke Rockwool.
 
Treći panel-blok pod nazivom Dižemo prašinu! u kojem se podrobnije govorilo o stanju obnove, zelenim politikama i iskustvima iz građevinskog sektora. U ovaj panel-blok uveo nas je prvi čovjek obnove, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, gospodin Branko Bačić, a ravnateljica Uprave u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, gospođa Irena Križ Šelendić predstavila je novosti iz europskog zakonodavstva i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

S nama su u završnom panel-bloku bili i ministar gospodarstva i održivog razvoja, gospodin Damir Habijan, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, gospodin Luka Balen te direktorica Sektora za graditeljstvo Hrvatske gospodarske komore, gospođa Katarina Sikavica.
Moderatorica je bila  Andreje Horvat Friščić iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Za sam kraj održano je svečano potpisivanje Povelje o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine. Do sad je Povelju potpisalo 84 potpisnika, a danas su se pridružili novi potpisnici. Sadržaj povelje odnosi se na postizanje energetskih i klimatskih ciljeva na nacionalnoj i EU razini kroz dekarbonizaciju fonda zgrada, obnovom zgrada i građenjem zgrada gotovo nulte energije. Sve s ciljem dodatnog smanjenja emisija stakleničkih plinova, povećanjem udjela obnovljivih izvora energije, poboljšanjem energetske sigurnosti te uvođenjem inovacija i pametnih tehnologija.

Povelju su potpisali: ispred  Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj gospođa Andrea Čović Vidović, zatim ministar gospodarstva i održivog razvoja, Damir Habijan,  ispred grada Petrinje gradonačelnica Magdalena Komes, direktorica održivosti gospođa Juliju Škoro ispred  tvrtke Holcim Hrvatska, te projektantica  Martina Brala ispred arhitektonskog ureda Volat.

Prezentacije govornika: 

 

Film: 

  • Dobar primjer - energetska obnova višestambene zgrade    
 
                       

Foto galerija

 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  


 


Stranica | Informacija | Energetska učinkovitost