Održana 5. sjednica Stručnog savjeta za obnovu

  • Slika /slike/Opcenito/2021_10_11_image-3savjet.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U ponedjeljak, 11. listopada, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana je peta po redu sjednica Stručnog savjeta za obnovu. Članovi savjeta kojim predsjeda ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat tom su prilikom raspravljali o nadolazećim izmjenama i dopunama Zakona o obnovi.

Ministar Horvat otvorio je diskusiju i ukratko objasnio administrativne ciljeve pojednostavljenja procesa obnove potresom pogođenih područja, koji su ugrađeni u prijedlog izmjena i dopuna Zakona o obnovi čije je javno savjetovanje zaključeno prošlog tjedna.

Članovi Stručnog savjeta podržali su izmjene i dopune Zakona o obnovi, pohvalili inicijativu i volju da se imovinsko-pravna pitanja rješavaju naknadno i na taj način ne koče samu obnovu, te istaknuli da su se komentarima u ime svojih matičnih tijela i institucija uključili u provedeno javno savjetovanje.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet iznio je u ime Grada Zagreba komentare na predložene izmjene po pitanju uvođenja europskih pragova javne nabave, na što se nadovezao i ministar Horvat potvrđujući da je pitanje javne nabave, koja se pokazala kao usko grlo učinkovite obnove, već odavno predmet rasprave te se očekuje da će se to pitanje razriješiti upravo izmjenama i dopunama Zakona.

Na sjednici je istaknuta i važnost po pitanju izjednačavanja postupanja Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje te Fonda za obnovu, na način da je potrebno odobriti organiziranu nekonstrukcijsku obnovu građevina i na Zagrebačkom području, odnosno na području koje je pod nadležnosti Fonda za obnovu.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek pozdravio je izmjene i dopune Zakona o obnovi za koje smatra da će osigurati kvalitetniju obnovu, dok je Davor Trupković ispred Ministarstva kulture i medija istaknuo važnost suglasnosti koje Ministarstvo daje po pitanju uklanjanja objekata koji se vode kao zaštićena kulturna dobra.

U eSavjetovanju zaprimljeno više od 90 komentara na izmjene i dopune Zakona o obnovi

Sudionici Stručnog savjeta izvješteni su o javnom savjetovanju Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije. Savjetovanje sa stručnom i zainteresiranom javnošću putem portala eSavjetovanja provelo je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Zaprimljeno je ukupno 98 komentara, prijedloga i dopuna od strane brojnih tijela i institucija, a sada se intenzivno radi na usklađivanju prijedloga u konačnu verziju Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama koji će se već krajem ovog tjedna naći na raspravi u sklopu stručnih sjednica i koordinacija Vlade Republike Hrvatske.

Podsjetimo, Prijedlog Zakona bio je dostupan zainteresiranoj i stručnoj javnosti u raspravu od 30. rujna do 7. listopada 2021. godine, a nakon analize pristiglih komentara bit će upućen Vladi a potom i Hrvatskom saboru. Ministar Horvat najavio je kako očekuje donošenje izmjena Zakona po hitnoj proceduri, te da se konačni Prijedlog Zakona nađe na dnevnom redu Sabora već početkom studenog ove godine.

Izrada Nacionalnog plana obnove

Na samom kraju sjednice, sudionici su se usuglasili po pitanju važnosti uspostave Stručnog povjerenstva čiji će zadatak biti izrada Nacionalnog plana obnove. Povjerenstvo sastavljeno od istaknutih stručnjaka imat će za zadatak napraviti studijsku analizu i iznaći odgovore na pitanja o prevenciji nastanka veće materijalne štete uslijed potresa kroz mjere održavanja stanja u prostoru.

Pisane vijesti | Informacija | Potres