Održana međunarodna konferencija o arhitektonskim politikama Prostor i arhitektura: mjesta za ljude

  • Slika /Zavod/dokumenti/Prostor_i_arhitektura/2023.12.7.KonferencijaPA.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U organizaciji Zavoda za prostorni razvoj Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine 7. i 8. prosinca 2023. godine u dvorani SECEEL održana je međunarodna konferencija o arhitektonskim politikama Prostor i arhitektura: mjesta za ljude.

Konferencija je u hibridnom formatu okupila preko oko 440 sudionika, od kojih je oko 130 sudjelovalo svaki dan uživo. Skup je započeo uvodnim izlaganjem ravnatelja Bojana Linardića, nakon čega su se prisutnima obratili rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić, predsjednica Hrvatske komore arhitekata Rajka Bunjavac te povjerenica Europske komisije za demografiju i demokraciju Dubravka Šuica. Skup je otvorila državna tajnica Dunja Magaš naglasivši važnost sustavne brige za prostor uz najavu osnivanje radne skupine i početak rada na novom zakonu o prostornom uređenju, pozvavši predstavnike struke na konstruktivan doprinos.

Portugalski arhitekt Joao Bento, koji je vodio inicijalnu ESPON  radionicu o arhitektonskim politikama u ožujku u Zagrebu, ovog je puta prezentirao izvješće o stanju provedbe arhitektonskih politika u Europi. Službenica Europske komisije Jutta Suzanne Kastner dala je pregled politika kojima Glavna uprava nadležna za kulturu i kreativne industrije potiče projekte i inicijative koje promiču djelovanje arhitekata i suradnju država članica o pitanjima arhitektonskih politika i vrsnoće gradnje. Dr.sc. Oliver Martin predstavio je tzv. Davos proces kojim se sustavno promiče „baukultur“ pristup (pristup kulture građenja) u odnosu prema izgrađenom prostoru. Raspravi koja je uslijedila pridružili su se ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba Nikša Božić i dr.sc. Alen Žunić. Panel je moderirao Robert Jonathan Loher, stručni tajnik HKA.

   
 
U panelu posvećenom izazovima 21. stoljeća, Sarah Ivušić iz Državnog hidrometeorološkog zavoda dala je osvrt na klimatske promjene koji se bilježe u Hrvatskoj,  ravnatelj u Ministarstvu kulture i medija Tomislav Petrinec prezentaciju je usmjerio na obnovu kulturne baštine na principima održivosti i transparentnosti, dok je ravnateljica nadležna za stanovanje u francuskom Ministarstvu kulture Helene Hernandez objasnila na koji način se francuske vlasti prilagođavaju suvremenim izazovima u rješavanju potreba za društvenim i socijalnim stanovanjem. Zanimljivim predavanjem švedski arhitekt Johan Pitura prezentirao je urbanu obnovu „brownfield“ područja ranijeg brodogradilišta u Malmöu (Varvsstaden) kojem se u javno privatnom partnerstvu provodi revitalizacija zone primjenom kružnog gospodarenja prostorom i građevinskim materijalom.
Moderatorica ovog panela bila je Ivana Katurić, direktorica Urbanex.o.o.
 
Na posljednjem tematskom bloku raspravljalo se o arhitektonskim politikama u kontekstu urbanog razvoja.  Panel je započeo prezentacijom Eduarda de Santiaga politika savjetnika za urbana pitanja o Španjolskoj urbanoj agendi (Spanish Urban Agenda). Ravnateljica uprave za energetsku učinkovitost i programe i projekte EU-a  Irena Križ Šelendić dala je pregled programa i s njima povezanih ulaganja na području energetske učinkovitosti i zelene urbane obnove, nakon koje je glavni tajnik slovenske komore arhitekata Vladimir Krajcar dao pregled provedbe arhitektonskih politika s osvrtom na provedbu javnih natječaja u Sloveniji. Razgovoru koji je uslijedio, predavačima su se priključili su se arhitekti Helena Knifić Schaps i Krešimir Rogina, a moderatorica je bila urbanistica Jelena Borota.
 
Program 8. prosinca, koji je vodio Marko Ercegović (Udruga gradova) započeo je izlaganjem ravnatelja Bojana Linardića, nakon kojeg je Ingrid Gojević prezentirala nacrt dokumenta novih arhitektonskih politika kao uvod u kasnije radionice. Inspirativnim predavanjima arhitektica Senka Dombi upoznala je prisutne s projektom Open House koji se ove godine po prvim puta provodi u Hrvatskoj (Zagrebu), predstavnici projektnog ureda NFO Kata Marunica i Frano Dumandžić prikazali su tijek realizacije projekta obnove gradskih trgova u Koprivnici, arhitekt Frane Petar Zovko upoznao nas je sa sustavom dodjele nagrade za arhitekturu EU Mies Awards i hrvatskim projektima nominiranim za tu nagradu ove godine, nakon čega je prezentiran sustav provedbe katalonskih stambenih politika.
 
Paralelno s prezentacijama Ane Marije Majdak iz Zavoda za prostorni razvoj o Novom europskom Bauhausu, Ivane Katurić o ESPON projektu i prijedlogu Uredbe o obnovi prirode koja se još uvijek usuglašava na razini EU-a (Benjamin Caspar, Europska komisija, DG ENVI) održane su radionice: 1. Podizanje razine svijesti i participacija; 2. Održivo upravljanje prostorom; 3. Vrsnoća arhitekture i 4. Stanovanje. Rezultate radionica prezentirali su njihove moderatori: prof.dr.sc. Anka MIšetić, izv.prof.dr.sc. Ines Hrdalo, doc.dr.sc. Dubravko Bačić i arhitektica Dalija Milonja,  nakon čega su predsjednica Hrvatske komore arhitekata Rajka Bunjavac i ravnatelj Linardić zajedno iznijeli zaključke skupa, naglasivši da je ova konferencija dio participativnog procesa izrade arhitektonskih politika nove generacije kojima se želi postaviti temelj za unapređenje stanja u prostoru, unapređenje zakonodavnog okvira i podizanje kvalitete života građana.

  
  
  
  
  
  
  
  

 

Pisane vijesti | Informacija | Međunarodna suradnja