Održiva gradnja u urbanim sredinama i turizmu

Slika /slike/Pomocnici/2019_04_01.image.1.jpg

U Zagrebu je 13. ožujka 2019. godine održan Forum na temu „Održiva gradnja u urbanim sredinama i turizmu“ pod organizacijom Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu, a u suradnji sa Štajerskim drvnim klasterom i Uredom atašea Saveznog ministarstva održivosti i turizma pro Veleposlanstvu Republike Austrije.

Kroz tematske blokove urbanizma i gradnje u turizmu, istaknuti stručnjaci prezentirali su moguća održiva rješenja i projekte na područjima novogradnje i nadogradnje u urbanim sredinama te ekološke i brze gradnje u turističkim sredinama.

Okupljene je uvodnim govorom pozdravila pomoćnica ministra doc. dr. sc. Maja-Marija Nahod, otvorivši rad Foruma prezentacijom. Na samom početku predavanja, pomoćnica ministra Nahod pozicionirala je Hrvatsku kao poželjnu turističku destinaciju, istovremeno ističući prisutnost značajnih razlika u vlasničkoj strukturi, cijenama nekretnina i gustoći naseljenosti na relaciji odnosa obala-kontinent, županija-županija, urbana-ruralna sredina. U nastavku su prezentirane snažne točke proaktivne politike Ministarstva, koja se ogleda u projektima energetske obnove, programima poticane stanogradnje, subvencioniranju stambenih kredita, strateškim ulaganjima u protekloj godini, reformama informatizacije i digitalizacije i drugo.

Uz podsjetnik na postojeće alarmantno stanje u demografskoj strukturi hrvatskog stanovništva, pomoćnica ministra Nahod pozvala je sve prisutne na odlučan pristup i kontinuirani angažman u razvijanju i osnaživanju buduće kulture stanovanja društva u cjelini.


Pisane vijesti | Informacija | Graditeljstvo