Otvorene prijave za nagradu Novog europskog Bauhausa 2023.

Slika /slike/Opcenito/ip_pictures-04.jpg

Novi europski Bauhaus kreativna je i interdisciplinarna inicijativa koja povezuje Europski zeleni plan sa životnim prostorima i iskustvima.

Navedeno natjecanje prilika je za prepoznavanje i nagrađivanje građana i organizacija s inovativnim projektima koji spajaju tri temeljne, neodvojive vrijednosti, a to su:
 
  • održivost, od klimatskih ciljeva do kružnosti, nulte stope onečišćenja i bioraznolikosti
  • uključivost, od isticanja važnosti raznolikosti do osiguravanja pristupačnosti i priuštivosti
  • estetika i kvaliteta iskustva, koje dolaze do izražaja putem dizajna, pozitivne emocije i kulturne prednosti.

Europska komisija pokrenula je inicijativu krajem 2020., a prva dva izdanja nagrada za novi europski Bauhaus za 2021. i 2022. pokazala su da se lokalne zajednice mogu udružiti i pronaći kreativna rješenja koja poboljšavaju naše živote. U zadnje dvije godine nagrade su se dodjeljivale za izvrsnost i kreativnost u provedbi novog europskog Bauhausa, pri čemu su se istaknuli izvanredni projekti, ideje i koncepti (ukupno je pristiglo više od 3000 prijava), koji su dodatno nadahnuli razvoj inicijative.

Nakon spomenuta dva uspješno provedena natječaja, Europska komisija će i ove godine ponovno nagraditi primjere izvrsnih projekata i ideja koji okupljaju ljude u zamišljanju i izgradnji zelene i održive budućnosti.

Rok za podnošenje prijava je 31. siječnja 2023. u 19 sati po srednjoeuropskom vremenu, a nagrade će se, kao i 2022. godine, dodijeliti u četirima kategorijama koje se temelje na tematskim osima transformacije, koje pak služe kao osnova za provedbu novog europskog Bauhausa:
 
  • ponovno povezivanje s prirodom,
  • vraćanje osjećaja pripadnosti,
  • davanje prioriteta mjestima i ljudima kojima je to najpotrebnije,
  • potreba za dugoročnim razmišljanjem o životnom ciklusu u industrijskom ekosustavu.

U svakoj od četiri kategorije tri su natjecateljske skupine:
 
  • Skupina A: „Prvaci novog europskog Bauhausa” bit će posvećena postojećim i dovršenim projektima s jasnim i pozitivnim rezultatima.
  • Skupina B: „Zvijezde u usponu novog europskog Bauhausa” bit će posvećena konceptima mladih talenata u dobi do 30 godina. Koncepti mogu biti u različitim fazama razvoja, od ideja s jasnim planom do razine prototipa.
  • Skupina C: „Prvaci novog europskog Bauhausa u obrazovanju” bit će posvećena inicijativama usmjerenima na obrazovanje i učenje. Prihvatljivi su i dovršeni projekti i inicijative s minimalnom razinom zrelosti.

Uz prijavitelje iz država članica Europske unije, ove će se godine također prihvaćati i prijave projekata i koncepata prijavitelja iz država zapadnog Balkana.

Pobjednici u svakoj kategoriji i skupini primit će novčanu nagradu (jedan pobjednik po kategoriji u svakoj skupini kojeg odabire ocjenjivački sud i jedan pobjednik po skupini koji se odabire javnim glasanjem, odnosno sveukupno 15 pobjednika):
 
  • 30 000 EUR za pobjednike u potkategorijama „Prvaci novog europskog Bauhausa” i „Prvaci novog europskog Bauhausa u obrazovanju” 
  • 15 000 EUR za pobjednike u potkategoriji „Zvijezde u usponu novog europskog Bauhausa”.

Osim novčanog iznosa svaki će dobitnik nagrade moći iskoristiti komunikacijski paket Komisije (npr. promocija na društvenim mrežama i internetskim stranicama Komisije, izrada kratkog videozapisa i podrška u promicanju projekata).

Za više informacija posjetite Press release on the NEB Prizes 2023 (6 December) i Q/A NEB Prizes 2023


 

Pisane vijesti | Informacija | Novi Europski Bauhaus