Otvoreni 17. Dani Hrvatske komore inženjera građevinarstva

  • Slika /slike/Ministar/HN20230615092102.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić otvorio je danas 17. Dane Hrvatske komore inženjera građevinarstva (HKIG) u Opatiji na kojima ove godine sudjeluje više od 1500 sudionika. U sklopu 17. Dana već tradicionalno su dodijeljene i godišnje nagrade za izvrsnost u graditeljstvu – KOLOS.

Na putu prema oporavku i gospodarskom rastu jedna od ključnih uloga pripada građevinskoj struci. I nadalje ćemo biti angažirani u kreiranju povoljnijih zakonskih okvira za obavljanje poslova, za ulaganje i rast građevinskog sektora koji je bitna sastavnica hrvatskog gospodarstva', rekla je je na otvorenju predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Nina Dražin Lovrec. 

Prvi dan konferencije obilježio je okrugli stol 'Hrvatski New Deal – biti ili ne biti“ – značaj velikih infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj' posvećen utjecaju velikih infrastrukturnih projekata na rast gospodarstva.

Kao uvod u okrugli stol državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić predstavio je strateške projekte prometne infrastrukture, među kojima se nalazi projekt Multimodalna platforma splitske aglomeracije Solin - Stobreč - Dugi Rat - Omiš kao i modernizacija i ekologizacija infrastrukture Zračne luke Zadar.

'Realizacijom ovog projekta Zračna luka Zadar postat će prva energetski neovisna zračna luka, rok provedbe je 5 godina, a ukupna investicija procijenjena je na 66 milijuna eura. Cilj ovog projekta je da se pista produži s 2500m na 3200m, čime se povećava kapacitet zračne luke i omogućava primanje zrakoplova najviše kategorije', naglasio je Mihotić. 

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić ustvrdio je na okruglom stolu kako građevinski sektor u ovom trenutku na svojim rukama ima vrijednost građevinskih radova u visini 8 posto BDP-a.

'Hrvatska je doista veliko gradilište, kako u dijelu izgradnje i realizacije javne infrastrukture i zgrada javne namjene, tako i u investicijama u privatnom sektoru. Sredstva iz Fonda solidarnosti EU-a usmjerena su već u potresnu obnovu, a u idućem sedmogodišnjem razdoblju za velike infrastrukturne projekte namijenjeno je 25 milijardi eura iz europskih fondova. Ta sredstva ići će u brojne infrastrukturne projekte, nastavak izgradnje autocesta i državnih cesta kao i izgradnju željeznice poput primjerice vrlo važnog gospodarskog i prometnog projekta od Rijeke do granice s Mađarskom. Tu su i brojni projekti lučkog sustava, dogradnja zračnih luka kao i aglomeracije. Na pitanje ima li Hrvatska dovoljno stručnih i iskusnih inženjera za projektiranje i nadzor na velikim projektima', kazala je Nina Dražin Lovrec te dodala da su hrvatski inženjeri u proteklom periodu pokazali da imaju i znanja i mogućnosti.

'Ono na što trebaju obratiti pažnju naši javni naručitelji je da, kad raspisuju natječaj trebaju uzeti u obzir mogućnosti svih naših projektanata, kao što treba dati i  šansu mladim inženjerima da dobiju reference kako bi se u budućnosti mogli javljati na velike strukturne projekte.  Moramo na žalost naglasiti da je javna nabava prepreka i da usporava procese kod velikih infrastrukturnih projekata', kazala je Dražin Lovrec. 

Na okruglom stolu sudjelovali su uz potpredsjednika Vlade Branka Bačića Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK-a, Tomislav Mihotić, državni tajnik Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Mirko Habijanec iz HUP-a, dr.sc. Mladen Vedriš, ekonomski stručnjak te Nina Dražin Lovrec, predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva.


Dodijeljeno 15 nagrada Kolos 

Stadion NK Osijeka u Osijeku dobio je nagradu u čak 3 kategorije: za konstrukciju, stručni nadzor i za ispitavanje konstrukcije, dok su dvije nagrade otišle inženjerima koji su provodili stručni nadzor nad geotehničkim radovima i temeljenjem te nad montažom čelične konstrukcije Pelješkog mosta. 

Nagradu KOLOS u kategoriji Konstrukcija dobila su četiri projekta. Za projekt konstrukcije poslovne zgrade Infobipa u Zagrebu dobitnici KOLOS-a  su mr.sc. Ivan Palijan, Siniša Lulić i Vladimir Crneković. Za projekt konstrukcije ovješene staklene fasade 220 metara visokog tornja u Parizu, Tour Hekla, dobitnik KOLOS-a je Nebojša Buljan. Za projekt škola nogometa i stadion NK Osijek u kategoriji konstrukcija dobitnici su Zorislav Đurašević i Damir Vujčić, dok je Veljko Prpić dobitnik za konstrukciju projekta Mosta Ston. 

U kategoriji Stručni nadzor građenja nagradu KOLOS za stručni nadzor na mostu Drava dobio je Ernest Ević, dok je za stručni nadzor za geotehničke radove i temeljenje na Pelješkom mostu nagradu dobio inženjer Ivo Barbalić. Darko Ojvan i Hrvoje Sučić dobitnici su nagrade za stručni nadzor građenja na Školi nogometa i stadionu NK Osijek. Za stručni nadzor u izgradnji resorta Petram dobitnica je inženjerka Matea Vrljičak, dok je Zoran Trogrlić dobitnik KOLOS-a za stručni nadzor na montaži i AKZ čelične konstrukcije na Pelješkom mostu.

U kategoriji geotehnika nagradu za projekt 'Sanacija klizišta Bračak u Andraševcu na DC14' dobirnici KOLOS-a su Jurica Škevin, Zlatko  Mihalinec i Morana Krulić dok su u kategoriji Druge specijalnosti struke za ispitivanje konstrukcije  na novom stadionu NK Osijek dobitnici nagrade KOLOS dr.sc. Damir Varevac, dr.sc. Damir Markulak te dr.sc. Jurko Zovkić. U kategoriji Vanjske pravne i fizičke osobe nagradu KOLOS za poseban doprinos razvoju struke, poticanju investicija i doprinos razvoju i unapređenju graditeljske djelatnosti dobio je  Davor Trlaja. U kategoriji organizacija građenja dobitnik KOLOS-a za ujednačavanje metodologije pristupa investitora i izvođača rješavanju problema rasta cijena je inženjer građevinarstva Branimir Bosanac.

Nagradu Kolos za životno dijelo dobili su mr.sc. Mihaela Zamolo i prof.dr.sc. Jure Radnić.

Dodajmo i kako se 17. Dani Hrvatske komore inženjera građevinarstva održavaju od 15. do 17. lipnja u opatijskom hotelu Ambasador. U bogatom programu skupa i ove godine kroz predavanja i okrugle stolove, uz ostale uvažene paneliste i predavače, sudjeluju i predstavnici Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine: državni tajnici Dunja Magaš i Domagoj Orlić; ravnatelji uprava Bojan Linardić, Irena Križ Šelendić i Danijel Meštrić te službenici Gordana Špehar Hafizović, Snježana Đurišić i Marija Novaković. 

Detaljan program dostupan je na stranicama HKIG. 

Pisane vijesti | Informacija | Graditeljstvo