U Barceloni održan Međunarodni festival društvenog stanovanja

  • Slika /slike/Opcenito/Barcelona_ISHF_2023.jpg
  • Slika

Barcelona je bila domaćin četvrtog po redu Međunarodnog festivala društvenog stanovanja (International Social Housing Festival- ISHF 2023.) koji se održao u razdoblju od 7. do 9. lipnja 2023. u organizaciji Gradskog vijeća Grada Barcelone i organizacije Housing Europe čiji je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine član.

ISHF je pružio jedinstvenu priliku za raspravu između brojnih organizacija članica Housing Europe-a i različitih dionika koji rade na području stanovanja: istraživačkih institucija, stručnjaka, lokalnih vlasti, stanovnika i aktivista. Također je predstavio prigodu za promociju stambenog sektora i poticanje suradnje i tehničke razmjene na međunarodnoj razini.
 
Međunarodni festival društvenog stanovanja naglasio je potrebu učenja iz zrelih ali i novih stambenih sustava uzimajući u obzir nadolazeće društvene i ekonomske izazove diljem svijeta, s posebnim naglaskom na južnu Europu i širokim sudjelovanjem stručnjaka iz ostatka kontinenta. Istaknuta je važnost javnog sektora koji ima ključnu ulogu u podršci razvoju i očuvanju pristupačnog stanovanja. Dok su stambeni sustavi diljem svijeta posljednjih desetljeća doživjeli porast tržišno vođenog urbanog razvoja i izostanka sudjelovanja javnog sektora u regulaciji i izravnom pružanju stanovanja, pojedine države i gradovi uvode inovativne stambene politike kako bi odgovorili na goruće društvene potrebe koje proizlaze iz financijalizacije stanovanja, nedostupnosti stanova, prisilnih deložacija, beskućništva ili migracijskih tokova, između ostalih trendova.
 
Prisustvovanje festivalu bila je prilika za prikupljanje znanja i iskustava drugih zemalja u području politika i aktivnosti na području stanovanja za potrebe daljnjeg rada i razvoja stambene politike. Predstavnica Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine bila je Ivana Trobić, viša stručna savjetnica u Sektoru za stanovanje i komunalno gospodarstvo.
 
Dodajmo i kako je za domaćina sljedećeg izdanja Međunarodnog festivala društvenog stanovanja 2025. godine najavljen grad Dublin dok je više informacija dostupno na poveznici: Social Housing Festival Barcelona.

Pisane vijesti | Informacija | Međunarodna suradnja