Položen kamen temeljac za izgradnju još jedne višestambene zgrade u Sisku

  • Slika //slike/Opcenito/apn_2024_02_22_0003.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U četvrtak 4. srpnja 2024. godine u Ulici Marina Držića u Sisku, u prisutnosti državnog tajnika Domagoja Orlića i direktora APN-a Dragana Hristova, položen je kamen temeljac za izgradnju još jedne višestambene zgrade koja će se izraditi u sklopu Programa Vlade, a temeljem Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom.

Polaganjem današnjeg kamena temeljca za 13-zgradu u Sisku u izgradnji je na današnji dan 21 zgrada od planiranih 36 višestambenih zgrada koje će se izgraditi na području Sisačko-moslavačke županije u narednom razdoblju.

Građevina s uređenjem okoliša i infrastrukture na parceli sastojat će se od 19 stanova i zajedničkih prostora organiziranih u četiri nadzemne etaže; katnosti (P+3), NKP stanova od 35-90 m2 i sobnosti jednosobnih do četverosobnih.

Prema sobnosti riječ je o: 2 jednosobna stana, 3 jednoiposobna stana, 5 dvosobnih stanova, 6 dvoiposobnih stanova, 2 trosobna stana i 1 četverosobni stan.

Izvođač radova je EUROKAMEN d.o.o. iz Osijeka, ugovorene vrijednosti gradnje 2.178.590,88 € s rokom izgradnje od 365 kalendarskih dana. Ugovor o stručnom nadzoru i konzaltingu sklopljen s tvrtkom TOMTING 2010 d.o.o. iz Zagreba.

Ukupna planirana vrijednost izgradnje zgrade s uređenjem okoliša i infrastrukture iznosi 2,2 milijuna eura.

U svojoj izjavi za medije državni tajnik Orlić rekao je kako se upravo odvija povijesna stanogradnja na području grada Siska.

"Uz planiranu izgradnju zgrada po Zakonu o obnovi zgrada oštećenih potresim u tijeku je izgradnja i dvije POS-ove zgrade u Lonjskoj ulici u Sisku koja je započela u travnju 2023. godine i koja se bliži kraju te se useljenje stanara očekuje već krajem ljeta. Radovi u samim stanovima su završeni te je u tijeku izvođenje radova na okolišu i parkiralištima, kao i priključenje građevina na vodoopskrbu, odvodnju i plin." dodao je državni tajnik Orlić. 

Podsjetimo, Vlada RH je 22. veljače 2024. godine donijela Program stambenog zbrinjavanja na području Sisačko - moslavačke županije gradnjom 36 višestambenih zgrada sa 666 stanova s planiranom vrijednosti investicije od oko 100 milijuna eura iz državnog proračuna.

Od ukupno 36 višestambenih zgrada koje se grade sredstvima državnog proračuna u gradnji je trenutno 21 zgrada, 13 u Sisku, 2 u Topuskom, 1 u Sunji, 1 u Lekeniku i 1 u Hrvatskoj Kostajnici dok je u pripremi ili postupcima nabave izvođača još 15 višestambenih zgrada i to 8 u Petrinji te 7 u Sisku .

Uz ovih 36 zgrada koje se grade sredstvima državnog proračuna dosad je po programu OPKK izgrađeno i useljeno 12 višestambenih zgrada, 8 u Petrinji i 4 u Glini s ukupno 180 stanova, a trenutno je u izgradnji 8 višestambenih zgrada i to tri u Glini, po dvije u Topuskom i Gvozdu te jedna u Dvoru.

Na području grada Siska planirana je gradnja ukupno 20 višestambenih zgrada. Grad Sisak tako će dobiti značajno povećanje stambenog fonda za ukupno 410 stambenih jedinica (20 zgrada temeljem Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom s 380 stanova i 2 POS-ove zgrade s 30 stanova).

Gradnjom ukupno 56 višestambenih zgrada na području Sisačko-moslavačke županije izgraditi će se čak 974 novih stanova koji će prvenstveno poslužiti za privremeni smještaj stradalnika potresa, a po obnovi njihovih domova oni će iseliti te će se stanovi koristiti za smještaj deficitarnih kadrova i obitelji u potrebi.

Pisane vijesti | Informacija | Obnova