Položen kamen temeljac za izgradnju višestambene zgrade u Lekeniku

  • Slika /slike/Ministar/2024_06_05_Lekenik-1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić položio je u Lekeniku kamen temeljac za izgradnju višestambene zgrade sa 19 stanova za privremeni smještaj osoba s potresom pogođenog područja, a vrijednost investicije je 2,4 milijuna eura.

Uz potpredsjednika Vlade i ministra Bačića na svečanom polaganju kamena temeljca nazočili su župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, ravnatelj Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Dragan Hristov i  načelnik Općine Lekenik Ivica Perović.

Višestambena zgrada u Zagrebačkoj ulici u Lekeniku s uređenjem okoliša i infrastrukture na parceli ukupne neto korisne površine 1.065,01 m2 sastoji se od 19 stanova i zajedničkih prostora organiziranih u četiri nadzemne etaže, katnosti (P+3), NKP stanova od 35-90 m2 i sobnosti jednosobnih do četverosobnih. Prema sobnosti u građevini je smješteno: 2 jednosobna stana, 3 jednoiposobna stana, 5 dvosobnih stanova, 6 dvoiposobnih stanova, 2 trosobna stana i 1 četverosobni stan.

Izvođač radova URBAN GRAĐENJE ZAGREB d.o.o. iz Zagreba izvršio je pripremne radove na lokaciji uklanjanjem postojeće građevine, a izvođenje radova radi se prema tipskom projektu koji je izradio ENTASIS d.o.o dok je stručni nadzor povjeren zajednici izvršitelja SO-RA ING d.o.o. iz Sisak i JAM-ING d.o.o. iz Zlatara. Planirana ukupna vrijednost gradnje s uređenjem okoliša i infrastrukture je oko 2,4 milijuna eura.

U svom medijskom istupu potpredsjednik Vlade i ministar Bačić iskazao je zadovoljstvo tijekom obnove: „ Ispunjava nas radošću činjenica da i ovdje u Lekeniku provodimo program Vlade RH koji ne samo da je doprinos obnovi Sisačko - moslavačke županije već i revitalizaciji prostora Sisačko - moslavačke županije“.  

„Za obnovu potresom pogođenih područja je s današnjim danom utrošeno 2 milijarde i 600 milijuna eura , ali s obzirom na broj oštećenih objekata i imovine mi ćemo morati još značajno participirati kako bi smo dovršili obnovu na cjelokupnom području oštećenom potresom.“ rekao je ministar Bačić.  
Podsjetimo kako je Vlada RH 22. veljače 2024. godine donijela Program stambenog zbrinjavanja na području Sisačko - moslavačke županije gradnjom 36 višestambenih zgrada sa 666 stanova s planiranom vrijednosti investicije od oko 100 milijuna eura iz državnog proračuna. Od ukupno 36 višestambenih zgrada koje se grade sredstvima državnog proračuna u gradnji je trenutno 19 zgrada, 12 u Sisku, 2 u Topuskom, 1 u Sunji i 1 u Lekeniku sa ukupno 343 stambene jedinice dok su u pripremi ili postupcima nabave 17 višestambenih zgrada u Petrinji 8,Sisku 8, Hrvatskoj Kostajnici 1 s ukupno 323 stambene jedinice.

Uz ovih 36 zgrada koje se grade sredstvima državnog proračuna dosad je izgrađeno i useljeno 12 višestambenih zgrada, 8 u Petrinji i 4 u Glini s ukupno 180 stanova, a trenutno je u izgradnji 8 višestambenih zgrada sa 308 stanova u Glini, Topuskom, Gvozdu i Dvoru.

Gradnjom ukupno 56 višestambenih zgrada na području Sisačko-moslavačke županije izgraditi će se čak 974 novih stanova koji će prvenstveno poslužiti za privremeni smještaj stradalnika potresa, a po obnovi njihovih domova oni će iseliti te će se stanovi koristiti za smještaj deficitarnih kadrova i socijalno ugroženih obitelji.
 

Pisane vijesti | Informacija | Obnova