Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić u obilasku gradilišta obnove u Sisku

  • Slika /slike/Ministar/2024_06_05_image-3.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić boravio je u srijedu u radnoj posjeti Sisku, gdje je u društvu župana Ivana Celjaka i suradnika obišao gradilišta obnove kako bi se upoznao s tijekom obnove.

Posjetu je započeo obilaskom naselja „Zeleni brijeg“ s 22 energetski učinkovite mobilne kuće koje je Ministarstvo izgradilo sa svrhom privremenog stambenog zbrinjavanja stradalnika potresa. Energetski učinkovite montažne kuće veličine su 35 m2 sa popratnom komunalnom infrastrukturom, prometnim i pješačkim površinama, javnom rasvjetom i uređenjem hortikulture. Smještajne jedinice su osmišljene s ciljem osiguranja trajnosti građevine i korištenja ekološki prihvatljivih materijala i sekundarnih resursa, te promoviraju recikliranje građevina i njihovih dijelova nakon uklanjanja, čime se potiče održiva upotreba prirodnih resursa. Sve kuće u naselju su u potpunosti opremljene s namještajem. Na krovu svake kuće je instalirana sunčana elektrana za proizvodnju električne energije što naselje čini samoodrživim u pogledu potrošnje električne energije. U privremenom stambenom naselju smještene su osobe koje ne ostvaruju pravo na obnovu temeljem Zakona o obnovi, a koji su na dan potresa živjeli u nekretninama koje se potresom oštećene te osobe čiji su domovi oštećeni u potresu a obnova njihovih domova još nije završila.

U ulici Josipa Jurja Strossmayera ministar je obišao gradilište konstrukcijske obnove višestambene zgrade ukupne površine 1.271,95 m2  s 14 stanova, a izvođač radova  Pet Plus Gradnja d.o.o. iz Petrinje uveden je u posao 18.3.2024. godine. Ukupna vrijednost obnove je 1,49 milijuna eura, a završetak obnove očekuje se u ožujku 2025. godine.

Nakon obilaska gradilišta konstrukcijske obnove višestambene zgrade, ministar je sa suradnicima i u društvu župana Celjaka obišao izgrađenu i useljenu zamjensku obiteljsku kuću g. Mikočevića veličine 55 m2. Izvođenje radova izvršio je EUROKAMEN d.o.o. iz Osijeka prema tipskom projektu Dom na kvadrat d.o.o. iz Županje.
 
„U ovom trenutku na cijelom području stradalom od potresa obnovljena je privatna imovina na 12 tisuća lokacija i time je pokazano koliko je obnova dinamična na svim područjima potresa. Spomenut ću kako je do kraja 2022. ukupno uloženo oko 72 milijuna eura u obnovu privatne imovine dok je samo u protekloj godini 2023. uloženo 173 milijuna eura. Skoro tri puta više i tom dinamikom ćemo nastaviti. „ rekao je ministar Bačić.

Ministar je u svojoj izjavi najavio predstavljanje cjelovitog plana obnove kojeg će prezentirati u javnosti i na taj način će se sagledati dinamika i rokovi obnove na privatnoj imovini i na obnovi zgrada javne namjene.

Posjetu je ministar završio obilaskom gradilišta zgrade u Rimskoj ulici 19. koju je Ministarstvo unutarnjih poslova  i Ministarstvo pravosuđa  u suradnji s Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, prepustilo Sisačko-moslavačkoj županiji na korištenje. Nakon što završi cjelovita obnova zgrade koju provodi Sisačko - moslavačka županija u suradnji s Ministarstvom kulture i medija financirane iz Fonda solidarnosti Europske unije, zgrada će dobiti kulturno-odgojno-obrazovnu namjenu i u njoj će biti smještene tri institucije. U njoj će se nalaziti učionice za Glazbenu školu Frana Lhotke za oko 300 učenika, prvi županijski dječji vrtić „Zvjezdice“ za 47 djece, galerija Kulturno-povijesnog centra Sisačko - moslavačke županije, uredi za djelatnosti iz područja kulture te sobe za gostujuće umjetnike.

Vanjski prostor novog centra bit će otvoren prema staroj zgradi Glazbene škole Frana Lhotke, stvarajući moderan trg s zelenilom i popločenjem kako bi se osiguralo održavanje koncerata na otvorenom.

„Kako bi smo dodatno ubrzali obnovu u nabavi su radovi za blokovsku obnovu pa i ovdje u gradu  Sisku tu u Rimskoj ulici, a u tijeku je  i nabava  izvođača za  rušenje i izgradnju zgrade u ulici Hrvatskog narodnog preporoda u Sisku. U Zagrebu smo u nabavi izvođača radova za tri bloka , i u samo tih pet blokova ima oko 1000 stanova. Tako ćemo zahvaljujući blokovskoj obnovi do kraja godine krenuti u obnovu oko 1000 stanova. „ rekao je Bačić u izjavi za medije.

Podsjetimo, na području Sisačko-moslavačke županije obnova je u potpunosti završila na 7.758 lokacija koje uključuju 10.936 stambenih jedinica. Na području grada Siska obnova je u potpunosti završila na 1.628 lokacija kojima je obuhvaćeno 4.340 stambenih jedinica.

U ovome trenutku na području Sisačko - moslavačke županije otvoreno je 885 gradilišta privatnih zgrada i kuća od kojih je 259 u gradu Sisku.

Na području županije izgrađeno je 228 novih kuća dok ih je  trenutno u izgradnji 220 od čega se 55 kuća nalazi u gradu Sisku.

Spomenimo kako se uz poslijepotresnu obnovu značajno povećava stambeni fond županije, a u planu je izgradnja 56 višestambenih zgrada s čak 974 stambenih jedinica koje će privremeno poslužiti za smještaj stradalnika potresa, a potom za kadrovske stanove i smještaj obitelji u potrebi.

Od 56 zgrada njih 20 graditi će se na području grada Siska, a 12 je već u izgradnji. Sisak time dobiva značajno povećanje stambenog fonda za ukupno 410 stanova budući da su uz 20 zgrada po Zakonu o obnovi zgrada oštećenih potresom u gradnji i dvije POS-ove zgrade s 30 stanova.

      

 

Pisane vijesti | Informacija | Obnova