Potpisan ugovor za energetsku obnovu društvenog doma u Novoj Vesi, vrijednost 314 tisuća kuna

  • Slika
  • Slika

Općina Petrijanec dobila je bespovratna sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj za projekt 'Energetska obnova zgrade Društvenog doma na adresi Ljudevita Gaja 1, Nova Ves Petrijanečka'. Ugovor o dodjeli 314.260,56 kuna u petak su u Društvenom domu u Novoj Vesi Petrijanečkoj, potpisali ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Provedbom mjera energetske obnove zgrade Društvenog doma u kojoj se odvija i vatrogasna djelatnost ostvarit će se smanjenje godišnje primarne potrošnje energije za 46,96% u odnosu na potrošnju godišnje primarne potrošnje energije prije provedba mjera energetske obnove. Osim toga, ostvarit će se smanjenje potrošnje toplinske energije za grijanje (QH,nd) za 75,88%, u odnosu na godišnju potrošnju toplinske energije za grijanje prije provedbe mjera energetske obnove. Navedenim aktivnostima osigurat će se smanjenje emisije CO2 na godišnjoj razini za 45,64%.

Ukupni prihvatljivi troškovi su 538.489,38 kuna, a Općini Petrijanec dodijeljeno je spomenutih 314.260,56 kuna, što je najviši mogući iznos sufinanciranja ukupno utvrđene vrijednosti prihvatljivih izdataka projekta.

Tom je prigodom ministar Štromar izjavio da je na prostoru Varaždinske županije u proteklih nešto više od godinu dana iz resora Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja uloženo 302 milijuna kuna.

"To je 302 milijuna kuna energetske obnove, od bolnica, škola, vrtića, ovakvih domova kao što je ovaj u Novoj Vesi, rješavanje problema klizišta, financiranje izmjena prostornih planova do malih komunalnih projekata" rekao je Štromar koji je podsjetio da općine i gradovi, kao i županije sada raspolažu s većim izvornim proračunima pa mogu više ulagati u projekte.

Ugovor je potpisan u sklopu poziva Ministarstva za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora koji je raspisan krajem 2017. godine, a otvoren za prijave početkom 2018. godine. Na Poziv su ukupno zaprimljene 759 prijave a ukupni zatraženi iznos bespovratnih sredstava iznosi gotovo 1,34 milijarde kuna. Do sada je po ovom pozivu potpisano 170 Ugovora o dodijeli bespovratnih sredstava.Pisane vijesti | Informacija | Energetska obnova - ESI fondovi