Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić u radnom posjetu Velikoj Gorici

  • Slika /slike/Ministar/20240131_133435.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić danas je boravio u službenom posjetu Gradu Velikoj Gorici gdje je održao sastanak s gradonačelnikom Krešimirom Ačkarom i njegovim suradnicima o obnovi od potresa privatnih zgrada i kuća na tom području, a razgovarali su i o državnoj imovini koju Ministarstvo daje na raspolaganje Gradu Velika Gorica.

Na sastanku je potpisan Sporazum o dodjeli četiri modularne mobilne kuće za stambeno zbrinjavanje sugrađana Velike Gorice koji ne ostvaruju pravo na obnovu temeljem Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom a kućice će im služiti za privremeni smještaj.
 
Riječ je o modularnim mobilnim kućama koje je temeljem Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom Ministarstvo naručilo u svrhu privremenog stambenog zbrinjavanja osoba pogođenih potresima. Kuće se postavljaju uz oštećene objekte, a do obnove oštećene nekretnine. Dosad je izrađeno 140 takvih kućica koje se sukcesivno postavljaju na potresom pogođenom području.

Ministar Bačič istaknuo je odličnu suradnju s Gradom Velikom Goricom u okviru realizacije postpotresne obnove.

"Ovo je naš peti sastanak u godinu dana, na tim sastancima pratimo realizaciju pospotresne obnove. Sukladno našim dogovorima svih 26 obitelji obnovilo je kuće ili su u fazi  izgradnje ili nabave izvođača za obnovu. Za sve njih smo ili proveli obnovu ili ponudili zamjensko rješenje. Mobilne visokoenergetske kućice raspoređujemo po potrebi i svi oni koji žele, a u kontejneru su, možemo ih zamijeniti s kućicom od 25 kvadrata koja predstavlja prijevremeno rješenje dok im ne izgradimo novu kuću ili konstrukcijski obnovimo kuću" rekao je ministar Bačić.

Ministar Bačić gradonačelniku Ačkaru uručio je danas i 45 predmeta o raspolaganju državnom imovinom o kojima će dalje odlučivati Grad Velika Gorica, a na temelju novog Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske koji je na snagu stupio početkom ove godine. Radi se o zemljištima, zgradama i poslovnim prostorima za koje su zahtjeve za njihovim raspolaganjem poslale fizičke i pravne osobe. 
 
„Velika Gorica je prvi grad kojemu prepuštamo predmete što se vode u Ministarstvu i uvjeren sam da će ovaj grad koji ima uspješno vodstvo biti primjer mnogim jedinicama lokalne samouprave te da će se novim Zakonom o upravljanju nekretninama i pokretninama u državnom vlasništvu postići funkcionalnost i financijska decentralizacija državne imovine“, izjavio je ministar Bačić.
 
Gradonačelnik Ačkar zahvalio se na podršci i dobroj suradnji ministru istaknuvši da su na sastanku obrađene dvije važne teme za Veliku Goricu.

"Prva je obnova nakon potresa i smještaj četiriju obitelji koje nisu ispunjavale uvjete za stambeno zbrinjavanje, no ipak smo uspjeli pronaći rješenje zahvaljujući modularnim mobilnim visokoenergetskim kućicama. Zahvaljujući potpredsjedniku Vlade i ministru Bačiću Velika Gorica dobila je 45 predmeta državne imovine na korištenje i postupanje. To će nam, između ostalog, pomoći da formiramo novu poslovnu zonu Kušanec te da u zgradu na Trgu kralja Tomislava u centru Velike Gorice smjestimo Crveni križ i Centar za djecu mlade i obitelj  koji su da sada bili u najmu. Razgovarali smo i o daljnjem formiranju poslovne zone Meridian 16, a sve državne nekretnine koje nam Ministarstvo ustupa, pridonijet će razvoju Velike Gorice.“, poručio je gradonačelnik Ačkar.
 

Pisane vijesti | Informacija | Obnova