Poziv medijima

Potpredsjednik Vlade, ministar Predrag Štromar i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, u četvrtak 18. lipnja 2020. godine u Varaždinu će popisati sporazume o suradnji kojima se Gradu Varaždinu osiguravaju sredstva za daljnju digitalizaciju akata za gradnju te se dodjeljuje računalna oprema. Potpisivanje sporazuma biti će u Svečanom salonu Gradske vijećnice Grada Varaždina, Trg kralja Tomislava 1. s početkom u 9 sati. Izjave za medije planirane su neposredno nakon svečanog potpisivanja.

Sporazumi se potpisuju u sklopu projekta Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja „Informacijski sustav prostornoga uređenja (ISPU) i njegovi moduli“, sufinanciranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.  Ovo je ujedno nastavak digitalizacije koju smo pokrenuli u Ministarstvu s ciljem da poduzetnicima, ali i svim građanima omogućimo brži i jeftiniji postupak ishođenja dozvola.
 
Jedan od Sporazuma odnosi se na „Digitalizaciju postojećih akata o gradnji na području cijele RH“. Predmetnim sporazumom se osiguravaju sredstva za daljnju digitalizaciju procesa odnosno skeniranje akata za gradnju koji su izdani u razdoblju od 1968. do 2014. godine na području Grada Varaždina i  Varaždinske županije.  Osim administrativnog rasterećenja i nepotrebnih regulatornih troškova digitalizacija građevinskih i uporabnih dozvola bit će korisna i svim građanima a pogotovo onima koji su takve dozvole izgubili.
 
Drugi Sporazum odnosi se na „Nabavu opreme (e-Inspekcija, e-Investicije, e-Nekretnine, e-Dozvola)“. Cilj nabave korisničke opreme je opremanje gradova i županija računalima i računalnom opremom te njihovim garantnim održavanjem, čime se doprinosi realizacija ukupnog projekta ISPU kroz povezivanje postupaka više tijela javne uprave u integrirani informacijski sustav, što će u konačnici rezultirati povećanjem učinkovitosti javne uprave.
 
Uz potpredsjednika Vlade, ministra Štomara svečanom potpisivanju sporazuma iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja prisustvovati će i državni tajnik Danijel Meštrić te v.d. ravnatelj Alen Grabar.
 
Pozivamo vas da medijski popratite ovaj događaj.Pisane vijesti | Informacija | Elektronički servisi