Poznata pravila energetske obnove zgrada do 2030. godine

Slika //slike/Opcenito/EO-vsz.jpg

Vlada je krajem 2021. godine usvojila paket programa kojima se definiraju pravila energetske obnove zgrada u Hrvatskoj za razdoblje do 2030. godine. Sredstva za provođenje programa osiguravaju se iz europskih fondova dok će se detaljniji uvjeti za njihovo korištenje propisati natječajima.

Prvi takav natječaj bit će namijenjen energetskoj obnovi višestambenih zgrada a njegova objava planirana je do kraja I. kvartala 2022.
 
Cilj samih programa je dekarbonizacija postojećeg fonda zgrada do 2050. godine tj. postupno povećanje trenutne stope energetske obnove ukupnog fonda zgrada s 0,7% godišnje (1.350.000 m²/god) na 3% 2030. godine, tj. 30 milijuna m² energetski obnovljenih zgrada do 2030. godine.

Smanjenje potrošnje energije u energetski obnovljenim kućama i zgradama podrazumijeva smanjenje mjesečnih troškova za energente, uz ukupno poboljšanje kvalitete života. Ujedno, planiranje i provedba ovih aktivnosti podrazumijeva i angažman lokalnih tvrtki i stručnjaka odnosno potiče gospodarsku aktivnost, te povećava tržišnu vrijednost obnovljenih nekretnina.

Spomenimo i kako su u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020. ugovorena sva sredstva koja su bila raspoloživa za energetsku obnovu višestambenih zgrada i zgrada javnog sektora. Ugovoreno je 1.455 projekata, a završeno je 1.334, dok je u provedbi još 60 projekta. Ukupna ugovorena vrijednost svih projekata iznosi više od 4 mlrd kuna, od čega su više od 2 mlrd kuna bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj. Do kraja 2021. godine iz tog je fonda isplaćena 1,68 mlrd kuna. 


Dodatne infomacije: 



Pisane vijesti | Informacija | Energetska učinkovitost