Priopćenje uz današnju raspravu u Hrvatskom saboru o Konačnom prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o najmu stanova

Slika /slike/press/2018_06_28_ministar_Hina.jpg

Zastupnici Hrvatskog sabora danas su raspravljali o Konačnom prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o najmu stanova.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja izmjenama Zakona o najmu stanova nastoji na pravičan način riješiti problem star više desetljeća.

Predloženim izmjenama Zakona o najmu stanova Republika Hrvatska rješava problem star više desetljeća, i to na pravičan i na održiv način. Ovime se postiže ravnoteža između suprotstavljenih interesa najmodavaca i najmoprimaca, a vlasnici stanova, odnosno najmodavci dobivaju točan dan kada mogu u potpunosti slobodno raspolagati svojom nekretninom, a do tada im se postupno povećava zaštićena najamnina, smanjujući jaz u odnosu na tržišnu. Taj datum bit će 1. rujna 2023. godine

Zaštićeni podstanari pored pet godina zadržavanja statusa zaštićenog najmoprimca dobivaju i državnu subvenciju pri plaćanju tržišne najamnine nakon isteka postojećeg statusa, u trajanju dodatnih pet godina.

U svom zaključku potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar se osvrnuo na raspravu.
Rekao sam zastupniku Marasu bez ikakve namjere da ga uvrijedim, ali kao primjer neka da svoj stan ako želi jer koja je razlika između njegovog vlasništva i onog kojeg je država nekome oduzela. Žao mi je što nakon svih ovih godina ponovno niste predložili kako problem riješiti nego kako ga i dalje ne rješavate. Država mora provoditi socijalnu politiku, ali ponavljam ne privatnom imovinom građana. Nepravda je nastala prije 60 godina, ali nepravda je i nečinjenje proteklih 20 godina. Mi nećemo nastaviti bježati od ovog problema zato što se ne radi o populističkom zakonu. Rekli su kolege iz SDP-a da su 2002. godine pokušali to riješiti, ali da su odustali. Evo 16 godina kasnije mi nećemo odustati. Tu neodlučnost i produljenje nepravde  su financirali vlasnici stanova i mi na to više nemamo pravo – dodao je Štromar.

Potpredsjednik Vlade se složio da nema idealnog rješenja, ali da je njihova dužnost donositi održive odluke i štititi ustavno pravo na vlasništvo, kao i pridržavati se odluka Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog sud štiteći istovremeno pravo na dom.
Tko su korisnici stanova, kako su ih dobivali, koliki su stanovi, gdje se nalaze i koliko ljudi u njima? Nismo radili diskriminaciju po tom pitanju, nego smo rekli da ćemo brinuti o svima. Osigurali smo primjeren rok, postupno povećanje naknade i vrijeme u kojem država i zaštićeni najmoprimci kroz različite modele mogu riješiti svaki pojedini slučaj. Istovremeno smo vlasnicima dali rok nakon kojeg konačno mogu slobodno raspolagati svojom imovinom – istaknuo je Štromar, upozorivši također na licemjerje pojedinih zastupnika SDP-a: Kad kažete da ste za zaštitu privatnog vlasništva, a onda ne napravite ništa da zaštite to vlasništvo i sad ponovno kad imate priliku glasati za zaštitu privatnog vlasništvo to odbijate, onda to zvuči licemjerno.

U svom istupu dotaknuo se i načina zbrinjavanja zaštićenih najmoprimaca za što je nekoliko zastupnika pokazalo poseban interes.
Ostavili smo godinu dana da se prijave svi koji žele da im država pomogne u rješavanju njihovog problema. Naravno nisu svi zaštićeni najmoprimci kreditno sposobni, ali zato imamo suradnju države i jedinica lokalne samouprave, imamo projekt POS za najam, imamo stanove u vlasništvu države i jedinica lokalne samouprave imamo prednost pri dobivanju mjesta u domovima. Napravit će se popis onih čije stambeno pitanje potrebno riješiti, a ostavili smo rok koji je, ponavljam, sasvim dovoljan da se svaki slučaj riješi i da nitko ne završi na ulici – naglasio je Štromar.

Zastupnik Živog zida je zbog davanja roka od pet godina u saborskoj raspravi otvorio pitanje “muškosti” te pozvao na ignoriranje presuda Europskog suda za ljudska prava. U odgovoru na istup podpredsjednik Vlade je istaknuo kako je riječ prvenstveno o rješavanju nepravde.
Ovaj zakon nije pitanje moje muškosti zastupniče Bunjac. Vi biste bili veliko muško pa  privatnom imovinom građana mlatili socijalnu politiku. Pozivam i vas da budete muško kako Vi kažete pa obiteljskom imovinom riješite barem jedan problem. Rok od 5 godina je tu ne zato da bih netko bježao od problema nego da se ponudi održivo i moguće rješenje – rekao je Štromar te dodao kako je ovaj Zakon prije svega rješavanje nepravde, a i ispunjavanje u pravnih obaveza. – Zastupniče Bunjac, Vi biste od odluka suda za ljudska prava radili papirnate brodiće u jednom slučaju i pozivali se na iste u drugom kad vam odgovara. Protiv ste europskog prava, protiv cjepiva, protiv kredita (a vidjeli ste da nekad i niste). Sigurno će država procvjetati kad vi preuzmete vlast, ali srećom evo pričekat ćemo još malo – zaključio je raspravu Štromar te ponovio kako se ovim izmjenama Zakona o najmu stanova konačno rješava višedesetljetna nepravda i ispunjavaju sve pravne obaveze.

Foto:www.hina.hrPisane vijesti | Informacija | Stambeno zbrinjavanje