Sabor: Vlada prihvatila nekoliko amandmana na Zakon o obnovi

Slika /slike/Ministar/HN20230215921215.jpg

Vladin predstavnik prihvatio je u četvrtak u Hrvatskom saboru HDZ-ov amandman te nekoliko oporbenih amandmana na konačni prijedlog Zakona o obnovi.

Vlada je prihvatila HDZ-ov amandman kojim se pojednostavljuje postupak uklanjanja uništenih zgrada koje su izgubile svoju mehaničku otpornost i/ili stabilnost u mjeri da su urušene ili da njihova obnova nije moguća, te se smanjuje i broj sudionika u postupku uklanjanja uništenih zgrada.

Vlada je prihvatila i dva amandmana HDZ-ove zastupnice Magdalene Komes vezanih uz postupak nabave usluga i radova radi uspostave privremenog skladištenja, obrade i zbrinjavanja građevinskog materijala nastalog obnovom i uklanjanjem te uz gradnju zgrada za privremeno stambeno zbrinjavanje. 

Vlada je također prihvatila amandman Kluba zeleno-lijevog bloka da se iz Zakona izbriše stavka po kojoj će Zavod za prostorno uređenje Grada Zagreba donijeti  Program cjelovite obnove povijesne urbane cjeline Grada Zagreba u roku od 30 dana od dana od njegovog stupanja na snagu jer je Zavod taj program već donio. 

Djelomično je prihvatila amandman Daria Zurovca (Fokus) po kojem ugovor za gradnju zamjenske obiteljske kuće od strane donatora obavezno sadrži izjavu vlasnika da je u cijelosti ostvario svoja prava i nema daljnjih potraživanja prema RH te prema jedinici lokalne i područne samouprave temeljem tog zakona. 

Djelomično je prihvatila i amandman SDP-a po kojem je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine dužno donijeti rješenje u roku od 60 dana od dana utvrđenja da je zgrada privremeno neuporabljiva, neuporabljiva ili uništena.

Izvor: HINA/MPGI



Pisane vijesti | Informacija | Obnova