Sastanak ravnatelja nadležnih za stanovanje država članica EU-a

U okviru francuskog predsjedanja Vijećem EU-a održan je sastanak direktora nadležnih za stanovanje. Hrvatsku delegaciju predvodio je ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj, Bojan Linardić uz podršku ravnateljice Katice Prpić, Željka Šokčevića i Ingrid Gojević.

Svrha sastanka bila je priprema neformalnog ministarskog sastanka kojim se želi potaknuti suradnja država članica o pitanjima stanovanja. Razmatranje stanovanja usmjereno je na stvaranje energetski učinkovitog, održivog, priuštivog i uključivog stanovanja koje doprinosi kvaliteti života stanovnika EU-a. Ministarski sastanak trebao bi rezultirati usvajanjem deklaracije o stanovanju koja predstavlja zajedničko stajalište nadležnih ministara o glavnim izazovima stanovanja te okvir za daljnju suradnju o stambenim pitanjima.

Tijekom sastanka predstavnici Europske komisije prezentirali su Europski zeleni plan ,inicijativu Val obnove zgrada i Plan obnove i oporavka s naglaskom na nužnost provedbe zelene tranzicije te povećanje energetske učinkovitosti u zgradarstvu.  

Ravnatelj Linardić upozorio je da stanovanje treba promatrati i u kontekstu sigurnosti te otpornosti zgrada na prirodne katastrofe, ne zanemarujući kvalitetu arhitekture i izgrađenog prostora te s tim povezanog prostornog planiranja. Ne manje važna je i socijalna komponenta stanovanja kao osnovne egzistencijalne potrebe te pristup stambenim politikama zasnovan na principima uključivosti i priuštivosti uz uvažavanje inovacija u planiranju, projektiranju i gradnji. 

Tijekom razmjene mišljenja razmatrani su rezultati rada Partnerstva za stanovanje osnovanog u okviru Urbane agende za Europsku uniju, utjecaji inicijative Novi europski Bauhaus te zakonodavstva iz područja energetske učinkovitosti na sektor stanovanja. Istaknuta je nužnost uvažavanja kulturne baštine u postupcima obnove te je upozoreno na nesrazmjer i razlike u cijenama izgrađenih stambenih prostora u visokourbaniziranim i udaljenim područjima u odnosu na cijene gradnje koje su u porastu. Razmatrano je i pitanje dostupnosti sredstava iz fondova EU-a za povećanje dostupnosti priuštivog stanovanja. 

Sudionici sastanka usuglasili su se da je, unatoč činjenici da su stambene politike u isključivoj nadležnosti država članica EU-a, daljnja suradnja o pitanjima stanovanja od zajedničkog interesa. U kontekstu provedene rasprave dogovoren je daljnji rad na tekstu deklaracije kako bi bila spremna za usvajanje tijekom konferencije ministara nadležnih za stanovanje 7. i 8. ožujka 2022. godine u Nici.

Pisane vijesti | Informacija | Međunarodna suradnja