Sjednica Vlade: Nastavlja se ubrzana dinamika obnove od potresa

Slika /slike/press/VRH_3781-01.jpeg

Vlada RH donijela je Odluku o novčanoj pomoći Petrinji - 400.000 eura u ovoj i 4 milijuna eura u idućoj godini za financiranje troškova uklanjanja zgrada oštećenih u potresu koje se nalaze unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada, a temeljem Sporazuma o suradnji koji su Petrinja i Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine sklopili 23. svibnja, a odnosi se na obnovu 42 zgrade.

Nakon uvodnog obraćanja premijera Plenkovića na 260. sjednici, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved naglasio je velike napore vezane uz obnovu pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara Grada Petrinje putem Programa cjelovite obnove kulturno - povijesne cjeline Grada Petrinje koju provodi Grad Petrinja u suradnji sa Ministarstvom kulture i medija koji.

U Program cjelovite obnove pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara u Petrinji je uključeno 26 zgrada.

"Programom se kulturna dobra financiraju nacionalnim sredstvima, a do sada ugovoreni su radovi i usluge za 20 zgrada vrijednosti više od 41 milijun i 300 tisuća eura", kazao je Medved.

Na području cijele Sisačko-moslavačke županije, rekao je, Ministarstvo kulture i medija sredstvima Fonda Solidarnosti EU financira obnovu 62 kulturna dobra u iznosu većem od 111 milijuna  eura.

"Cjelovitom obnovom centra Petrinje, kao i obnovom drugih zaštićenih kulturnih dobara pridonosimo uspješnoj provedbi naših ciljeva u pogledu obnove, revitalizacije i ravnomjernog razvoja Sisačko-moslavačke županije", zaključio je potpredsjednik Vlade.

U proteklih tjedan dana predani ključevi 11 obiteljskih kuća na području Banovine

U svom je osvrtu o širim aktivnostima vezanima za proces obnove potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić iznio podatak da su od prošle sjednice Vlade predani ključevi 11 obiteljskih kuća na području Banovine, od toga osam u Petrinji i tri u Glini.

Do sada je završeno 10.750 zgrada što uključuje i obiteljsku, odnosno privatnu imovinu, kao i projekte financirane iz Fonda solidarnosti. Ukupno je dovršena 191 obiteljska kuća na području zagrebačkog i petrinjskog potresa.

U ovoj godini je u obnovu privatne imovine uloženo 195 milijuna eura.

Proces samoobnove je značajno participirao u aktivnostima i financijskim izdacima obnove. Od donošenja novog zakona i osiguravanja svih pretpostavki za njegovu provedbu podnesena su 363 zahtjeva, a do sada je građanima uplaćeno 26,8 milijuna eura.

Ministar Bačić je podsjetio da se danas poslijepodne otvara obnovljeni dom umirovljenika čiji su korisnici nakon petrinjskog potresa bili privremeno smješteni u Lječilištu Topusko. Za tu je investiciju Vlada iz Državnog proračuna osigurala 1,35 milijuna eura.

Također je najavio da će Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, vezano uz provedbu Fonda solidarnosti, u svojim preporukama Europskoj komisiji, pored obnove zgrada javne namjene (što je uključivalo zdravstvo, obrazovanje te obnovu kulturnih dobara), predložiti da se obnavljaju i zgrade koje služe u sustavu socijalne skrbi. Kako takvi projekti nisu mogli biti financirani sredstvima iz Fonda solidarnosti, financirani su neposredno iz Državnog proračuna i sredstvima Sisačko-moslavačke županije.



Izvor: Vlada RH / MPGI

Pisane vijesti | Informacija | Obnova