Svečano otvoren obnovljen Dom za starije osobe Glina

  • Slika /slike/Ministar/2023_11_02-image-1.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Cjelovito obnovljeni Dom za starije osobe kojem je povećan kapacitet na 105 kreveta otvoren je u četvrtak u Glini, gdje je resorni ministar Branko Bačić rekao da će nakon više obnovljenih javnih objekata i prometnica u Glini uskoro biti useljene četiri višestambene zgrade. Dom je oštećen u potresu nakon čega su korisnici bili smješteni u Lječilištu Topusko gdje im je osigurana sva potrebna njega i skrb

Obnova je počela u travnju prošle godine i bila je to jedna od prvih zgrada javne namjene koja se počela obnavljati. Sredstva za obnovu doma osigurana su u državnom proračunu i dodjeljena Sisačko-moslavačkoj županiji Odlukom Vlade od 24. studenog 2022. godine. 

U svečanom dijelu programa vrpcu je prerezao župan Ivan Celjak u društvu ravnateljice Doma za starije osobe Glina Renate Tominović – Ceković, potpredsjednika Vlade i ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića, državnih tajnika Margarete Mađerić i Domagoja Orlića i drugih gostiju čime je označen novi početak ove ustanove.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao je na svečanosti da su Vlada i Ministarstvo predani obnovi i revitalizaciji života na stradaloj Baniji.

Spomenuo je kako je uspješno iskorišteno ukupno milijardu eura iz Fonda solidarnosti EU, a ta su sredstva, računajući i druge izvore, premašena za 70 posto.

Nakon što je obnovljeno više javnih objekata, te prometna i druga infrastruktura, samo na malom prostoru Gline uskoro će biti useljene četiri višestambene zgrade, zatim naselje kućica koje će se kasnije koristiti za starije obitelji, već su naručene 74 mobilne visokoenergetske kuće i drugo.

Župan Celjak istaknuo je kako je obnova Doma bila opsežna i zahtjevna, a korišteni su suvremeni sustavi ojačanja konstrukcije. Zgrada doma je protupotresno ojačana, s novim podovima, zidovima i stropovima, sa suvremenim sustavom grijanja i hlađenja pa korisnicima pruža puni komfor i sigurnost.

Dodao je kako je i ovoj zgradi, kao i svim zgradama koje obnavlja Sisačko-moslavačka županija, dodana nova vrijednost.

„Dom je prije potresa imao kapacitet 79 korisnika, a sada je taj kapacitet 105. Dodana vrijednost ovoj ustanovi je Odjel za Alzheimer i ostale demencije u kojem će biti smješteno oko 20 korisnika. Osim proširenja kapaciteta u ovoj zgradi, prethodno smo uredili još jednu zgradu u istom dvorištu koju smo privremeno namijenili za Dom zdravlja SMŽ u Glini, a tu ćemo zgradu, nakon što vratimo ambulante u njihovu matičnu zgradu, preurediti i prenamijeniti za Dnevni boravak za sve korisnike koji žele dolaziti ovdje i družiti se“, istaknuo je Celjak.

Županiji i uključenima u projekt zahvalila je ravnateljica Doma Renata Tominović Ceković.

U neposrednoj blizini Doma za starije osobe Glina nalazi se županijsko naselje Banovi dvori koje je izgradila Sisačko-moslavačka županija sredstvima državnog proračuna. Kuće će u sklopu naselja koristiti prvo osobe čiji su domovi oštećeni u potresu, a kada se njihove kuće obnove, u županijska naselja bit će smješteni umirovljenici. Tako će se na području grada Gline smještajni kapaciteti za umirovljenike dodatno povećati. Sve 74 kuće su već sada uređene i opremljene namještajem, trenutno se uređuje okoliš te se uskoro očekuje useljenje prvih obitelji. Osim u Glini, svoja vrata uskoro će prvim korisnicima otvoriti i županijska naselja u Petrinji i Sisku.

U Sisku će se smještajni kapaciteti dodatno povećati za još 70 korisnika na području Capraga gdje Sisačko-moslavačka županija uskoro kreće s uređenjem zgrade koja će biti ispostava Doma za starije osobe Sisak. Dom za starije osobe prvi put dobiva Moslavina. U Kutini je pri kraju završetak prenamjene dijela zgrade Doma zdravlja za potrebe Doma koji će moći primiti 45 korisnika, a radovi se financiraju iz proračuna Sisačko-moslavačke županije.



Pisane vijesti | Informacija | Obnova