Stambeno zbrinjavanje stradalih u klizanjima tla

  • Slika /slike/Opcenito/2019_01_31_Hrvatska.kostajnica.2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Državni tajnik Željko Uhlir boravio je danas u Hrvatskoj Kostajnici gdje je u pratnji gradonačelnika Dalibora Bišćana obišao kuće i obitelji čije su kuće stradale u klizanju tla u ožujku 2018. godine. Radovi su u završnoj fazi te se u narednim tjednima očekuje primopredaja kuća obiteljima.

Zbrinjavanje obitelji čije su kuće stradale u klizanju tla provodi Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja u suradnji s Središnjim državnim uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje, temeljem Odluke Vlade RH iz srpnja 2018. godine. Riječ je o 6 kuća i jednom stanu koje su predviđene za smještaj građana čije su kuće stradale.

Podsjetimo, Ministarstvo je prepoznalo problem klizišta te u cilju sanacije i sprječavanja štetnih posljedica klizišta početkom 2018. godine provelo poziv za sufinanciranje projekata sanacije klizišta. Temeljem tog poziva sufinancira se 37 projekata (izvođenje radova na sanaciji klizišta i/ili izrada projektne dokumentacije za sanaciju klizišta) za što je iz državnog proračuna izdvojeno 10 milijuna kuna.

U svrhu utvrđivanja stvarnih potreba za stambenim zbrinjavanjem i ostvarivanja prava na stambeno zbrinjavanje, u kolovozu 2018. godine objavljen je novi poziv Ministarstva za stambeno zbrinjavanje stanovnika obiteljskih kuća i drugih stambenih zgrada koje su uništene ili oštećene zbog klizanja tla na području Hrvatske Kostajnice i drugih područja u Republici Hrvatskoj. Na poziv je zaprimljeno 75 prijava.

Na temelju podataka zaprimljenih u tom pozivu i ostalih relevantnih  podataka, Ministarstvo je izradilo i u javno savjetovanje uputilo „Program o kriterijima i načinima za stambeno zbrinjavanje stanovnika zgrada i uklanjanja ostataka porušenih obiteljskih kuća i drugih stambenih zgrada koje su uništene ili oštećene zbog klizanja tla na području Hrvatske Kostajnice i drugih područja u Republici Hrvatskoj“ koji je putem portala eSavjetovanja dostupan stručnoj i zainteresiranoj javnosti koja se o istom može (uz prethodnu registraciju) očitovati davanjem svojih mišljenja, prijedloga i primjedbi najkasnije do 11. veljače 2019. godine.Pisane vijesti | Informacija | Klizišta