Stručnjaci za teritorijalnu koheziju i urbani razvoj u Zagrebu

  • Slika /slike/HR PRES 2020/2020_2_25_NTCCP.UDG.1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 25. i 26. veljače 2020. godine, u sklopu predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU, održalo Neformalne sastanke na razini stručnjaka Mreže kontaktnih točaka za teritorijalnu koheziju (Network of Territorial Cohesion Contact Points – NTCCP) i Grupe za urbani razvoj (Urban Development Group – UDG).

Na sastancima je sudjelovalo 70 delegata država članica EU, predstavnici Europske komisije, kao i predstavnici organizacija UNECE, EUROCITIES, URBACT, ESPON EGTC, EUKN EGTC, ECTP-CEU, CoR, CEMR te EIB. Ključni zadaci sastanaka bili su priprema dokumenata i odluka za Neformalne sastanke generalnih direktora za teritorijalnu koheziju i urbana pitanja (Directors General on Territorial Cohesion – DGTC;  Directors General on Urban Matters – DGUM) razina dužnosnika, koji će se održati 27. i 28. travnja 2020. godine u Zagrebu.

Na sastanku Network of Territorial Cohesion Contact Points (NTCCP) raspravljalo se o reviziji Teritorijalne agende 2020 te sadržaju novog dokumenta, Teritorijalne agende 2030, koji će biti usvojen tijekom njemačkog predsjedanja Vijećem EU u drugoj polovini 2020. godine. Na sastanku se raspravljalo i o rezultatima istraživanja o potrebama i iskustvima u implementaciji Teritorijalne agende 2020; istraživanje je pokrenuto na razini EU tijekom finskog predsjedanja Vijećem EU. Također, rasprava se vodila i o provedbenim pilot aktivnostima, nacrtu komunikacijskog plana, kao i formatu partnerstava za provedbu Teritorijalne agende 2030.

Tijekom sastanka Urban Development Group (UDG) raspravljano je o budućnosti Urbane agende za EU te budućnosti partnerstava Urbane agende za EU i nastavku njihova rada. Predstavnici nadolazećeg DE PRES 2020 predstavili su i posljednju verziju Nove povelje iz Leipziga (The New Leipzig Charter), novog strateškog dokumenta za razvoj održivih gradova Europske unije.

Specifične teme Ministarstva u okviru HR PRES 2020, Zelena infrastruktura u urbanim područjima i Kružno gospodarenje prostorom i zgradama, koje će se na nacionalnoj razini obraditi kroz Program razvoja zelene infrastrukture i Program razvoja kružnog gospodarenja prostorom i zgradama, predstavila je načelnica Sektora za programe Europske unije, međunarodne i EU poslove, Ines Androić Brajčić.

Više fotografija sa NTCCP i UDG sastanaka možete pronaći OVDJE.

Autor svih fotografija je: Igor Kralj/PIXSELL/EU2020HR


Pisane vijesti | Informacija | EU2020HR