Temeljem Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom u Sisku započela gradnja još dvije višestambene zgrade

  • Slika /slike/Opcenito/2024_03_25_image-3.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Polaganjem kamena temeljca u Kršinićevoj ulici u Sisku danas je započela izgradnja još dvije višestambene građevine s po 19 stambenih jedinica. Kamen temeljac položili su direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretnina Dragan Hristov i državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Domagoj Orlić.

„Temeljem odluke Vlade RH, u Sisku je u gradnji već devet zgrada, a ovim današnjim polaganjem kamena temeljca započinje gradnja još dvije zgrade, dakle ukupno 11 zgrada. S obzirom na dinamiku izvođenja radova na već otvorenim gradilištima vjerujem da ćemo kroz godinu dana imati izgrađeno svih 20 planiranih višestambenih zgrada. Ako tim zgradama dodamo i dvije POS-ove zgrade koje su također u gradnji, Sisak bi kroz godinu dana trebao dobiti čak 410 novih stanova“ - izjavio je državni tajnik Orlić.
 
Izvođač radova na lokaciji u Kršinićevoj ulici u Sisku je zajednica ponuditelja - Radanović, Tehning građenje i Tehnogradnja Sisak, dok je predviđeni rok završetka radova 365 kalendarskih dana.
 
Procijenjena vrijednost izgradnje ovih dviju višestambenih zgrada s ukupno 38 stanova iznosi 4,5 milijuna eura. Riječ je o tipskim projektima. Zgrade će imati četiri nadzemne etaže dok će stanovi biti površine od 35 do 90 četvornih metara.
 
Višestambene zgrade grade se na temelju Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom temeljem Odluke Vlade dok su sredstva za njihovu izgradnju osigurana su u državnom proračunu u ukupnom iznosu od 100 milijuna eura.

Podsjetimo, na području Sisačko-moslavačke županije, temeljem Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom predviđena je gradnja ukupno 36 zgrada s 666 stanova. U gradnji je trenutno 14 zgrada (11 u Sisku - Capraška, Kršinićeva, Petrinjska i Matoševa ulica) te po jedna u Kutini, Jasenovcu i Sunji. Plan je do kraja ožujka započeti izgradnju ukupno  21 zgrade dok bi se preostale zgrade trebale početi graditi u mjesecu travnju. 

Uz ovih 36 zgrada koje se grade sredstvima državnog proračuna u tijeku je gradnja još 8 zgrada u sklopu  Operativnog programa koherentnost i kohezija dok je njih 12 (8 u Petrinji i 4 u Glini) već završeno i useljeno krajem 2023. godine.

Gradnjom ukupno 56 višestambenih zgrada na području Sisačko-moslavačke županije izgraditi će se čak 974 novih stanova koji će prvenstveno poslužiti za privremeni smještaj stradalnika potresa, a po obnovi njihovih domova oni će iseliti te će se stanovi korisiti za smještaj deficiranih kadrova i socijalno ugroženih obitelji.

Pisane vijesti | Informacija | Obnova