Tomislavgrad - uz vatromet svečano otvoren Trg gange i hajdučke družine; održan izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH

Slika /slike/Slika 01.jpeg
Dana 28. lipnja 2019. godine u Tomislavgradu je nakon mimohoda i smotre počasnih povijesnih postrojbi iz RH svečano otvoren Trg gange i hajdučke družine.
 
Ovoj svečanosti nazočili su predstavnici vlasti sa svih razina u BiH kao i uvaženi gosti iz Republike Hrvatske. Među njima bili su i Nikola Mažar, državni tajnik Središnjega državnog ureda RH za obnovu i stambeno zbrinjavanje u ulozi izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske g. Andreja Plenkovića, te između ostalih načelnica Grada Pleternice Antonija Jozić kao i konzul Republike Hrvatske u Livnu, g. Tomislav Vrdoljak.
 
Tom prigodom, državni tajni Nikola Mažar, razgovarao je sa načelnikom općine Tomislavgrad, g. Ivanom Vukadinom o projektima koji se financiraju putem Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, između ostalog o isporuci građevnog materijala na području općine Tomislavgrad, pružanju financijske pomoći za obnovu i izgradnju objekata javne namjene, komunalne i socijalne infrastrukture, sakralnih objekata, za promicanje održivog povratka stanovništva, unapređivanje gospodarskih aktivnosti, dakle projekata poput izgradnje lokalne ceste Vinica-Mijakovo Polje, sufinanciranje izgradnje škole za djecu s posebnim potrebama „Nova Nada“, nabavka kombi vozila za prijevoz učenika s poteškoćama u razvoju, te izgradnje kanalizacije u naselju Bobara.  
 
Program je obogaćen i sajmom na kojem su radišne duvanjske i pleterničke ruke “isplele” i javnosti predstavile svoju raznovrsnu ponudu – pleterničku i duvanjsku košaru te Revijom tradicijske odjeće i izborom najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.
 
Trg gange i hajdučke družine je europski projekt i turistička infrastruktura sufinancirana od strane Europske unije kroz program prekogranične suradnje (Interreg IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014. – 2020.), pod nazivom „Kulturna ruta bećarca i gange“. Projekt vrijedan 2,3 milijuna eura uspješno su proveli Grad Pleternica, kao nositelj projekta, i Općina Tomislavgrad kao partner u projektu.
 
Trg je svečano proglasio otvorenim predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora dr. Dragan Čović, a blagoslovio duvanjski svećenik fra Gabrijel Mioč, dok je gošća večeri bila Žanamari Perčić.
 
Uz goste, domaćine, prisutne hajduke, sumještane,  na novootvorenom trgu održan je izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske, a koju već 6. put zaredom organizira Udruga Stećak.
 
Najljepšom Hrvaticom u narodnoj nošnji izvan RH proglašena je Ivana Ana Vlasici iz Rumunjske, dok je prva pratilja je iz Mađarske, imenom Kinga Deniza Dancze, a druga pratilja Leslie Marjory Samokic Quiquia iz Perua.

Pisane vijesti