Treća ministarska konferencija Unije za Mediteran (UfM) o održivom urbanom razvoju

Slika /slike/Opcenito/Unija_za_Mediteran.png

Treća ministarska konferencija Unije za Mediteran (UfM) o održivom urbanom razvoju održat će se u Zagrebu 4. svibnja 2023. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, Ulica Hrvatske bratske zajednice 4.

Unija za Mediteran (UzM) je međuvladina institucija koja obuhvaća ukupno 43 zemlje, 27 država članica Europske unije i 15 država Sjeverne Afrike i Bliskog istoka (Albanija, Alžir, BiH, Egipat, Izrael, Jordan, Libanon, Mauritanija, Monako, Crna Gora, Maroko, Sjeverna Makedonija, Palestina, Tunis i Turska uz Libiju u statusu promatrača). Države članice UzM već 24 godine, otkako je pokrenut Barcelonski proces (preteča Unije za Mediteran), održavaju redovni politički, gospodarski i međukulturni dijalog u duhu partnerstva i zajedničkih interesa kako bi uspostavili stabilnost i održivost širega prostora Sredozemlja, koje je, strateški gledano, jedno od, najznačajnijih svjetskih područja.

UzM-om trenutno supredsjedaju Europska komisija te Hašemitska kraljevina Jordan.

Na poziv Tajništva Unije za Mediteran, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine preuzelo je ulogu domaćina ministarske konferencije.

Cilj Treće ministarske konferencije o održivom urbanom razvoju UzM je potvrditi napredak postignut u ispunjavanju ciljeva euro-mediteranske suradnje definiranih na prethodnim ministarskim konferencijama UzM o održivom urbanom razvoju održanim 2011. i 2017. godine. Bit će to ujedno prilika da članice Unije za Mediteran s ključnim partnerima daju poticaj provedbi Urbane agende Unije za Mediteran kroz regionalni dijalog i suradnju v u provedbi Strateškog akcijskog plana urbanog razvoja Unije za Mediteran do 2040. godine.

Konferencijom supredsjedaju povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira i Ahmad Maher Hamdi Taawfiq Abuelsamen, jordanski ministar javnih radova i stanovanja.

Prvi dio ministarske konferencije usmjeren je na usvajanje Deklaracije o provedbi Strateškog akcijskog plana urbanog razvoja 2040. za održive, otporne i uključive gradove i zajednice na Mediteranu te njegove provedbe Akcijskog plana za priuštivo i održivo stanovanje koja čini njegovu prioritetnu os 1.

Tijekom drugog dijela povest će se politička rasprava na visokoj razini usmjerena na nalaženje odgovora na najhitnije urbane i stambene izazove u regiji te njihov doprinos provedbi ciljeva održivog razvoja UN-ovog Programa održivog razvoja do 2030. godine, posebno cilja 11 (Održivi gradovi i zajednice).

Stranica | Informacija | Međunarodna suradnja