U Ivancu dodijeljeni ugovori vrijedni više od 66 milijuna kuna

Slika /slike/press/2018_12_04.image1.jpg

Prijaviteljima na poziv Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, uručeno je 11 ugovora od kojih se deset odnosi na energetsku obnovu javnih objekata u Varaždinskoj županiji. Najviše, gotovo 26 milijuna kuna odnosi se na Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju Minerva.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, prijaviteljima na poziv Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, uručio je 11 ugovora od kojih se deset odnosi na energetsku obnovu javnih objekata u Varaždinskoj županiji. Najviše, gotovo 26 milijuna kuna, odnosi se na Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama – Minerva, a sredstva su namijenjena za energetsku obnovu više objekata.

Tom prigodom ministar Štromar je izjavio: "Danas sam potpisao još 66 milijuna kuna vrijednosti projekata, a od toga 33 milijuna bespovratnih sredstava od strane Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. To je ukupno, u ovih godinu i pol, više od 370 milijuna kuna projekata sufinanciranih s 40 do 60 posto, kako po kojem projektu."

"Konačno je došlo vrijeme da pomognemo sjeveru Hrvatske gdje su niže plaće, a gdje su puno radišniji ljudi nego u drugim krajevima. To smo učinili i s dodatnih sto milijuna u proračunima općina, gradova i Županije. Samo je Županija dobila već do sad više od 15 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu izmjenom zakona o financiranju na kojem smo inzistirali upravo krajem prošle godine jer znamo kakva situacija je na sjeveru Hrvatske" istaknuo je Štromar te dodao da je Ministarstvo u ovoj godini za klizišta podijelilo već više od 10 milijuna kuna te da je u proračunu za iduću godinu Hrvatskim vodama osigurano 50 milijuna kuna.

Osim Specijalne bolnice iz Varaždinskih Toplica, Dom zdravlja Varaždinske županije za tri je objekta dobio 5,3 milijuna kuna, dok je za energetsku obnovu zgrade Ljekarne Varaždinske županije osigurano više od 800 tisuća kuna. Slijedi i energetska obnova triju područnih škola, dviju u Ivancu te jedne u Novom Marofu, vrijednosti oko 1,5 milijuna kuna. Za obnovu Društvenog doma u Ivancu dodijeljeno je 526 tisuća kuna.

Podsjetimo, poziv za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora je raspisan krajem 2017. godine, a otvoren za prijave početkom 2018. godine. Raspoloživa alokacija iz Europskog fonda za regionalni razvoj po ovom pozivu tada je iznosila 380 milijuna kuna. Zbog velikog interesa potencijalnih prijavitelja ukupan iznos zatraženih bespovratnih sredstava za dodjelu u vrlo je kratkom razdoblju dosegnuo 200 posto od ukupnog raspoloživog iznosa, te je poziv privremeno obustavljen od 5. veljače 2018. g. do 4. rujna 2018.g. Odluka o povećanju alokacije donesena je 26. srpnja 2018. godine  te je ukupan raspoloživi iznos bespovratnih sredstava za dodjelu u okviru Poziva povećan s 380 milijuna kuna na više od milijardu kuna.

Na Poziv su ukupno zaprimljene 759 prijave (448 prijave u prvom krugu prijave do 5. veljače 2018. i 311 prijava u drugom krugu prijave do 5. rujna 2018.) a ukupni zatraženi iznos bespovratnih sredstava iznosi gotovo 1,34 milijarde kuna.

Do sada je po Pozivu doneseno 329 Odluka o financiranju ukupne vrijednosti projekata više od 1 milijarde i 224 milijuna kuna od čega je bespovratno  više od 637 milijuna kuna. Potpisan je 291 Ugovor ukupne vrijednosti projekata jedne milijarde i 120 milijuna kuna od čega je bespovratno više od 566 milijuna kuna.Pisane vijesti | Informacija | Energetska obnova - ESI fondovi